Een job zonder sollicitatie: stad zet eerste vacature onlineGebaseerd op het Amerikaanse Open Hiring®-model, maakt ook Stad Mechelen bedrijven op haar grondgebied warm voor het principe van een job zonder sollicitatie. Het project kreeg in Mechelen de naam ‘12work’ en gaat deze week, met de lancering van de eerste vacature, echt van start. Het is een manier om gemotiveerde werkzoekenden snel aan een vaste job te helpen, zonder sollicitatie of andere drempels, om zo discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan.


Er worden bij een aanwerving nog steeds veel mensen bewust of onbewust uitgesloten door vooroordelen en twijfels. 12work is een splinternieuw, innovatief project in Mechelen dat komaf maakt met vooroordelen, sollicitatiegesprekken en onrealistische vereisten. De naam 12work (spreek uit: ‘one two work’) houdt een dubbele boodschap in. Enerzijds verwijzen de cijfers naar de verminderde stappen in de sollicitatieprocedure. Je kan als het ware een job vinden in 1,2,3. Anderzijds klinkt het ook als ‘want to work’ wat duidt op de motivatie van de werkzoekende.
 
Gelijke kansen
“Concreet komt het erop neer dat kandidaten die geïnteresseerd zijn in een job hun telefoonnummer achterlaten. De eerste werkzoekende die zich aanmeldt voor de job, wordt aangenomen. Zo krijgt iedereen de kans zich te bewijzen op de werkvloer. Met 12work kijken we niet naar verleden, ervaring of diploma. Iedereen die wil werken en denkt aan de juiste kwaliteiten te voldoen, is welkom. De volgorde van de lijst bepaalt steeds wie als eerste aan de slag mag voor een bepaalde job”, zegt Gabriella De Francesco, schepen van diversiteit en gelijke kansen.
 
De stad wil een netwerkmodel van bedrijven op poten zetten die zich engageren om een of enkele functies per jaar in te vullen via dit concept en geeft alvast zelf het goede voorbeeld. In plaats van een grootschalige opstart met lange wachtrijen, lanceert Stad Mechelen vandaag de eerste vacature. Mondjesmaat zullen er nieuwe vacatures toegevoegd worden aan het aanbod. Een kleinschalige opstart dus om aan de corona-afstandsmaatregelen te kunnen voldoen. Geïnteresseerde kandidaten zullen nu immers gericht langskomen, voor die ene specifieke vacature.
 
“Desondanks de lockdown willen we toch aan de slag. Gezien de huidige situatie is het belangrijk om onze werking zo aan te passen dat we onze dienstverlening coronaproof kunnen aanbieden. Het lijkt ons een mooie opportuniteit om met eigen vacatures onze eerste wachtlijst aan te leggen en een eerste aanwerving te realiseren. Zo vormen we een voorbeeldfunctie voor toekomstige kandidaat-werkgevers”, legt Greet Geypen uit, schepen van economie, personeel, ondernemen en werk.
 
Vereisten blijven
Vaak denken mensen dat het systeem van Open Hiring® enkel dient voor mensen uit kwetsbare groepen, maar dat is niet zo. Het gaat echt om inclusie en gelijke kansen. Ook qua vacatures telt dit. Het moet echt niet enkel gaan om kortgeschoolde functies. Een bedrijf dat op zoek is naar informatici is even goed heel welkom. Het is normaal dat zo’n bedrijf dan als voorwaarde een bepaald diploma in informatica verwacht, zolang het dan maar de eerste op de lijst aan werft. En soms is ook een bepaalde wettelijke vereiste: voor een functie als begeleider in de kinderopvang is niet alleen een zorgdiploma nodig, maar ook een blanco strafblad. Die vereisten vallen natuurlijk niet weg.
 
De openstaande vacature is die van technicus bij de Groendienst en daar worden twee medewerkers voor gezocht. Inschrijven op de wachtlijst kan in het Sociaal Huis Mechelen op dinsdag (12-15.30u) en donderdag (9-12u). Meer info over de openstaande vacatures vind je op www.12work.info.
 
12work is een project van de Stad Mechelen in samenwerking met DUO for a JOB en Studio Dott en met de steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF).
 

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  26-11-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Mechelen

Mechelen
23-01-2021

De kogel is door de kerk of beter gezegd door het Douanegebouw. Want zo maakte vandaag stad Mechelen haar nieuwe bewoners bekend. Het gebouw is volledig georiënteerd naar jeugd en bijgevolg een project dat getrokken wordt door de Mechelse jeugddienst met ondersteuning van de sportdienst. “Het was belangrijk om met alle betrokken partijen als één team naar buiten te...


Meer info

Mechelen
Mechelen
21-01-2021

Op vraag van gemeenteraadslid Rina Rabau (VLD-Groen-m+) onderzoekt de stad hoe ze haar inwoners kan begeleiden bij het ecologischer, duurzamer en biodiverser maken van hun tuinen. Want hoe natuurlijker we onze tuinen inrichten, hoe meer we de klimaatverandering kunnen afremmen en des te beter we gewapend zijn tegen extreme hitte en wateroverlast. “Bovendien blijkt dat mensen in de huidige...


Meer info

Mechelen
Mechelen
21-01-2021

“Anticiperen op toename van personen met dementie”In de nabije toekomst zal het aantal mensen dat kampt met dementie toenemen. Dat is onder meer een gevolg van de vergrijzing. Stad Mechelen en het inloophuis voor personen met dementie ’t moNUment zijn leadpartner in een Europees programma dat inzet op innovatie in de mantelzorg.In 2016 ging in Mechelen ’t moNUment van...


Meer info

Mechelen
Mechelen
21-01-2021

Na de eerste coronagolf besliste het Mechels stadsbestuur vier tijdelijke fietsstraten in te voeren langsheen de vaart tot eind 2020.Zo kwamen de voetgangers op het pad en de fietsers op de rijbaan om de social distancing te bewaren. Na evaluatie en bijsturingen krijgen Vaartdijk en Auwegemvaart met ingang vanaf 1 februari een definitieve fietsstraat. De invoering valt samen met de afbraak van...


Meer info

MechelenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het