Stad Aarschot past verkeerscirculatie in binnenstad aanOp donderdag 9 mei 2019 heeft de Aarschotse gemeenteraad ingestemd met de aanpassing van de verkeerscirculatie in de binnenstad. Vanaf maandag 1 juli 2019 wordt de rijrichting in bepaalde straten van de binnenstad aangepast.


Omdraaien rijrichting
Het meest opvallende is dat er opnieuw verkeer wordt toegelaten vanuit de richting van Leuven over de Grote Markt. Dit betekent dat de rijrichting in de Martelarenstraat wordt omgedraaid. Ook in de Jozef Tielemansstraat, de Theo De Beckerstraat en de Amerstraat wordt de rijrichting omgedraaid.


Fietszone
Verder zorgt de stad Aarschot op 1 juli voor een primeur. Met het omdraaien van de rijrichting introduceert het stadsbestuur een fietszone in bepaalde delen van de binnenstad. Aarschot is één van de eerste gemeenten die een fietszone invoert aangezien het wettelijk kader hierrond pas op 1 juli in voege treedt.
Een fietszone is een aaneengesloten zone van fietsstraten. Binnen een fietszone is de fietser koning en de auto van ondergeschikt belang. In een fietszone of -straat is inhalen door gemotoriseerd verkeer verboden en bedraagt de maximumsnelheid 30 km per uur. Fietsers mogen er de volledige rijbaan gebruiken en het tempo bepalen. Op die manier ontmoedigt het stadsbestuur doorgaand gemotoriseerd verkeer in het stadscentrum.


Tonnagebeperking
Verder legt het stadsbestuur een tonnagebeperking van 3,5 ton op in de volledige binnenstad. Enkel plaatselijk verkeer is toegestaan. Zo wordt de volledige binnenstad een ‘trage zone’.

Aanpassingen ter hoogte van de Grote Markt
Het verkeer komende vanuit Leuven kan via de Martelarenstraat langs de Grote Markt. Aan de onderzijde van de Grote Markt is het enkel mogelijk om rechtsaf richting Rillaar te draaien.

De linksafbeweging is niet toegestaan.
Paaltjes sluiten het gedeelte dat uitgeeft op de doorsteek naar parking Centrum af voor het gemotoriseerd verkeer. Leveringen blijven mogelijk door het inrichten van een laad- en loszone, maar zijn niet toegestaan tijdens de start- en einduren van de scholen.
Aan de onderzijde van de schuine talud voorziet de stad 3 kortparkeerplaatsen en 2 plaatsen voor mindervaliden.


Meer beleving en groen op de Grote Markt
Aaneengesloten zitelementen met geïntegreerde plantenbakken zullen de rijweg op de Grote Markt afbakenen. Ook zullen ze extra zitplaatsen en rustelementen creëren en voor meer groen zorgen. Op die manier wil het stadsbestuur werk maken van een bruisend marktplein.
Omwille van verschillende administratieve procedures die doorlopen moeten worden, is de plaatsing van deze elementen na de zomer gepland. In tussentijd worden er tijdelijke elementen geplaatst.


Infosessies voor bewoners en handelaars
Op dinsdag 4 juni om 19.30 uur organiseert het stadsbestuur een infomoment voor de inwoners in de theaterzaal van CC Het Gasthuis (Gasthuisstraat 22). Voor de handelaars is er een aparte infosessie op maandag 3 juni om 18.30 uur in de UGC Cinema’s Aarschot (Demervallei 4). In afwachting kan je terecht op www.aarschot.be. Heb je nog vragen? Stuur dan een mail naar mobiliteit@aarschot.be of bel het nummer 0800 20 765.


Evaluatie en bijsturing
Waar nodig zal het stadsbestuur het circulatieplan bijsturen om dringende en noodzakelijke aanpassingen aan te brengen. Verder neemt de stad een jaar de tijd om het circulatieplan grondig te evalueren. Op het mailadres mobiliteit@aarschot.be kunnen burgers hun opmerkingen of bedenkingen over de aanpassing van de verkeerscirculatie kwijt.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  14-05-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Aarschot

Aarschot
02-06-2020

In deze moeilijke tijden is serviceclub Rotary Aarschot Demervallei bezorgd om het welzijn van de bewoners van de Aarschotse woonzorgcentra en zorginstellingen. Daarom lanceerde Rotary Aarschot Demervallei de actie #SamenFotoSterk onder het motto: “Met een leuke foto breng je morele zorg voor hen die ooit voor jou gezorgd hebben.”Vereenzaming tegengaan“Rotary Aarschot...


Meer info

Aarschot
Aarschot
28-05-2020

Het stadsbestuur van Aarschot bleef niet bij de pakken zitten en stelde alles in het werk om de noden ten gevolge van de coronacrisis zo goed mogelijk op te vangen. In totaal maakte de stad hiervoor al meer dan 1 miljoen euro vrij in de aanpak van de crisis. Het overzicht van deze maatregelen is uiteraard maar een momentopname. De stad stelt alles in het werk om bijkomende maatregelen te nemen...


Meer info

Aarschot
Aarschot
19-05-2020

Een crisis brengt veel ellende met zich mee, maar weet mensen ook meer dan ooit samen te brengen. In SIMA is dat niet anders.Leerkrachten Huishoudkunde maken mondmaskersVan zodra duidelijk werd dat er mondmaskers gedragen moesten worden op school, sloegen de personeelsleden van SIMA de handen in elkaar. Dankzij het initiatief van Aarschot Helpt kon de school heel wat katoen verwerken. De...


Meer info

Aarschot
Aarschot
19-05-2020

Afgelopen woensdag maakte de Nationale Veiligheidsraad bekend dat er vanaf 18 mei opnieuw markten met maximum 50 kramen georganiseerd mogen worden, mits instemming van de lokale overheid. Naar jaarlijkse traditie vindt op Hemelvaartsdag - aanstaande donderdag 21 mei - de Lentejaarmarkt plaats in Aarschot. Deze kan helaas niet doorgaan. Jaarmarkten en avondmarkten zijn immers nog niet...


Meer info

AarschotAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het