Inzet camera’s tegen zwerfvuil werpt vruchten af – reeds 150 PV’sHet bestuur van Sint-Pieters-Leeuw zet reeds vele jaren sterk in op de strijd tegen sluikstorten op haar grondgebied. Zo liep er in de maanden maart en april de zwerfvuilcampagne “Op 5 minuten proper” waarbij het bestuur haar inwoners aanspoorde om zwerfvuil te rapen. Dit bleek een groot succes.

 

Een grote plaag bleef het sluikstorten op een aantal gevoelige locaties, zoals rond ondergrondse glasbollen, vuilnismoloks en vuilnisbakjes. Een beperkt aantal hardnekkige sluikstorters bleef deze plaatsen als stortplaats gebruiken. Het was echter bijzonder moeilijk deze sluikstorters op heterdaad te betrappen.

 

Daarom besliste het bestuur om verplaatsbare verborgen camera’s op te stellen op gevoelige plaatsen. Deze  camera’s worden regelmatig verplaatst en zijn in werking sedert 20 maart 2019.

Na enkele maanden van werking blijkt dat de inzet van de camera’s zijn vruchten afwerpt. Op 4 maanden werden meer dan 150 PV’s van vaststelling opgemaakt. Op deze PV’s volgt normaal een GAS-boete. Deze wordt aan de overtreder betekend door de sanctionerend ambtenaar. Een aantal dossiers is nog in behandeling bij de sanctionerend ambtenaar, die de boete vaststelt. De identiteit van enkele sluikstorters wordt nog door de politie opgespoord.

 

De - aan deze sluikstorters - opgelegde GAS-boetes gingen van 80 tot 140 euro, maar kunnen oplopen tot 350 euro. Naast de boete worden ook nog de kosten voor het opruimen van het afval aangerekend. Wie als sluikstorter betrapt wordt, mag dus rekenen op een forse geldboete. Bij een tweede betrapping zal de geldboete nog zwaarder zijn.

 

Uiteraard is het niet de bedoeling zoveel mogelijk boetes op te leggen. Het doel blijft het sluikstorten te voorkomen en een propere en veilige omgeving te creëren voor de buurtbewoners. Ook op dat vlak kan de inzet van camera’s reeds succesvol genoemd worden. De omvang van het sluikstorten op deze gevoelige plaatsen is immers reeds zichtbaar verminderd.

 

Hoe vermijd je een GAS-boete?

 

Is de glascontainer vol? Neem je glas terug mee en gebruik een andere glascontainer of ga naar het recyclagepark. Hol glas wordt hier gratis aangenomen.

Gooi sigarettenpeuken, kauwgom, zakjes, etensresten, blikjes, zakdoekjes … in de vuilnisbak en niet ernaast.

Heb je groter afval? Laat het niet achter op straat, maar ga naar het recyclagepark. Heel wat zaken kunnen hier gratis worden afgezet of tegen een basisprijs. Ook op afroep kan je grof vuil laten opfhalen: maak een afspraak via grofvuil@intradura.be of 02 334 17 45.

 

Meer info over het recyclagepark vind je op de website: www.sint-pieters-leeuw.be/recyclagepark
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  20-07-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Sint-Pieters-Leeuw

Sint Pieters Leeuw
27-11-2019

De vereniging Vrouw en Maatschappij Sint-Pieters-Leeuw zamelde speelgoed in die het Sociaal Huis nu zal schenken aan kwetsbare gezinnen met jonge kinderen. De vrouwen deden naar jaarlijkse gewoonte een oproep en kregen heel wat respons. Jan Desmeth, Schepen van Welzijn en OCMW: “We bedanken van harte Vrouw en Maatschappij voor hun jaarlijkse actie. Kinderen van kwetsbare gezinnen zijn...


Meer info

Sint-Pieters-Leeuw
Sint Pieters Leeuw
26-10-2019

Na de verschillende herstellingswerken die reeds werden uitgevoerd aan het sportcomplex, zal in 2020 een nieuwe sporthal gebouwd worden. Voor de afbraak en nieuwbouw wordt geopteerd voor een Design en Build formule. Deze procedure werd ook na de brand van de sporthal in Ruisbroek toegepast en laat toe de ontwerp- en realisatiefase in één opdracht te verwezenlijken. De duur van de...


Meer info

Sint-Pieters-Leeuw
Sint Pieters Leeuw
26-10-2019

Met Sint-Pieters-Leeuw erbij kan intussen een kwart miljoen Vlamingen terecht bij de Vlaamse Ombudsdienst voor lokale bemiddeling en verzoening. Sint-Pieters-Leeuw wil een efficiënte en vernieuwende dienstverlening bieden aan alle inwoners en bedrijven. Maar het blijft mogelijk dat er iets fout loopt of dat iemand ontevreden is over de dienstverlening en een klacht heeft. De gemeente heeft...


Meer info

Sint-Pieters-Leeuw
Sint Pieters Leeuw
22-10-2019

Sport Vlaanderen en radiozender MNM zijn voor het tweede jaar op rij op zoek naar de Coolste Sportclub van Vlaanderen. Voetbalclub SK Vlezenbeek deed mee en stuurde een leuk filmpje in waar het publiek kon op stemmen. Ze verzamelden de meeste stemmen in onze provincie en halen daarmee alvast de titel van Coolste Sportclub van Vlaams-Brabant binnen. Door deze provinciale titel maakt SK Vlezenbeek...


Meer info

Sint-Pieters-LeeuwAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het