Hoe maakt u het? Feest op Klapscheut.Dit jaar zet de gemeente Ternat de Klapsscheutmolensite in de kijker tijdens Erfgoeddag. In kader van het thema “Hoe maakt u het?” brengt ze een ode aan ambachtelijk Wambeek. Een ambachtenmarkt met kantklossers, brouwers en streekproducten, demonstraties van de werkende molen, een ambachtenquiz, workshops door Natuurpunt en de bib en natuurlijk hapjes en drankjes maken het feest compleet. 

 

Erfgoeddag 

 

Tijdens erfgoeddag draait alles rond erfgoedparticipatie: geschiedenis ontdekken, beleven en dat voor jong en oud. Vorig jaar stemden de Ternattenaren de Klapscheutmolen nog in de top 3 van de meeste geliefde plekjes van de gemeente, maar de molen heeft nog veel liefde nodig om zijn elan van weleer terug te vinden.  

 

Gunter Desmet, schepen van erfgoed (CD&V en Volks): “Onze gemeente is de laatste dertig jaar sterk veranderd, er kwamen heel wat nieuwe wijken en bedrijvenzones bij. We kunnen de toekomst niet tegenhouden. Maar net daarom is het zo belangrijk om ons erfgoed te koesteren én te vrijwaren voor de toekomst. Onze nieuwe inwoners en onze kinderen kunnen dankzij initiatieven als de Erfgoeddag ons lokaal erfgoed leren kennen en waarderen. Zo kan iedereen ten volle Ternattenaar, Lombekenaar of Wambekenaar worden.” 

 

Verschillende Ternatse verenigingen en organisaties zetten zich in om van erfgoeddag in Wambeek een heus feest te maken: Natuurpunt maakt nestkasten, de bib leest voor uit de Pajotse Molenvloek en het Pol de Mont Genootschap zorgt samen met de heemkundige kring voor een ludieke ambachtenquiz. 

 

Molenerfgoed beschermen: De Vrienden van de Klapscheutmolen 

 

Tijdens erfgoeddag wordt tevens de feitelijke vereniging "Vrienden van de Klapscheutmolen” voorgesteld aan het publiek van 14u tot 15u. Deze wil zich inzetten voor het behoud en beheer van de molen die al 457 jaar oud is en te lijden heeft onder de tand des tijds. Hun ambities zijn niet min. Wies De Troch (molenaar): “Op termijn zou de Klapscheutmolen kunnen uitgroeien tot een lokaal educatief en sociaal project, waar het jonge en het minder jonge publiek mekaar kan ontmoeten rond maaldemonstraties en rond "samen brood bakken". Maar ook de boomgaard en de vijver bieden mogelijkheden, bijvoorbeeld om oude fruitbomen in ere te herstellen en opnieuw vis op de vijver te zetten of bootje te varen... Dat alles zijn momenteel nog toekomstdromen.” Om 15u zal de vereniging ook een verrassing op de site onthullen. 

 

Fietsen op erfgoeddag 

 

28 april is bovendien ook de Vlaamse Molendag: het perfecte excuus om ook andere molens in de streek te ontdekken. Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei stelt je in samenwerking met Sportregio Pajottenland graag een mooi fietsparcours voor van 42km langs de molens via de fietsknooppunten. Via de fietstocht passeer je de watermolen van Pede in Schepdaal, de windmolen van Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek, de Bellemolen in Affligem en de Klapscheutmolen in Ternat. De Heetveldemolen in Tollembeek ligt niet op het parcours maar als de benen goed zitten kan je een extra lus langs deze watermolen aan het parcours breien.  

 

Praktisch: 

  • Klapscheutmolen, Klapscheutstraat 44, 1741 Ternat 
  • Toegankelijk voor het publiek van 12u tot 17u 
  • Persmoment “Vrienden van de Klapscheutmolen” om 14u 
  • ProgProgramma met details van de activiteiten in bijlage Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  25-04-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Ternat

Ternat
29-05-2019

Afgelopen donderdag trakteerde de bib Ternat de deelnemers en vrijwilligers van het voorlezen aan huis project “Boekenstoet” op een magische afsluiter. Met de vertelvoorstelling “Bea en de Boekenwurm” kwam een einde aan de eerste editie van dit project van het departement Vlaams Karakter van de provincie Vlaams Brabant dat inzet op het stimuleren van het Nederlands bij...


Meer info

Ternat
Ternat
14-05-2019

Op zondag 19 mei 2019 om 14u 30 gaan we op zoek naar de steeds afnemende akkervogels in Lombeekveld. Op dat moment hebben de kieviten reeds jongen en hopen we deze te kunnen bewonderen, hopelijk horen we de prachtige zang van de veldleeuwerik en de roep van de gele kwikstaart in de graanvelden. Als we geluk hebben zien we mogelijk een patrijs of horen we de zeldzame kwartel. Wanneer: ...


Meer info

Ternat
Ternat
28-03-2019

RAF COPPENS - Voorprogramma Devoo Beatbox (Belgium's Got Talent) In samenwerking met De Zwanzers organiseert Jeugdraad Ternat een heuse Comedy Night. Geen vroegtijdige aprilgrap(!), maar een warme uitnodiging en een uitgelezen kans om op 1 april eens goed te lachen. Lachen gieren en brullen zodat je met pijn in je kaken en iets strakkere buikspieren CC De Ploter zal verlaten. ...


Meer info

TernatAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het