Domein Krabbels in Zandhoven krijgt ideale inrichting voor beschermde roerdomp, rivierdonderpad en kleine modderkruiperOp 6 augustus starten de werken aan het vijvercomplex in privaat domein Krabbels. Vogels zoals de roerdomp en blauwborst moeten zich er nog beter thuis voelen. De voeding van de vijvers wordt niet langer meer geregeld door een visonvriendelijke stuw in de Molenbeek. Er komt een nieuwe vispassage die Europees beschermde vissoorten als de rivierdonderpad en kleine modderkruiper helpt stroomopwaarts te zwemmen.  De provincie, Regionaal Landschap de Voorkempen en de eigenaars van domein Krabbels financieren gezamenlijk de werken. Het Agentschap voor Natuur en Bos subsidieert het natuurproject.


Beschermde broedplaats voor koppels roerdomp

Domein Krabbels is al jaren een aantrekkelijk natuurgebied voor bijzondere broedvogels als de roerdomp en blauwborst. Het gebied kenmerkt zich door de vijvers waar open water en brede rietkragen elkaar afwisselen. Een stuw in de Molenbeek zette de voormalige beemden sinds de jaren 60 onder water. Door de aanleg van dijken ontstond een vijvercomplex van zeven plassen. De private eigenaars van het domein namen in overleg met Natuurpunt de eerste stappen om de vijvers in te richten als broedplaats. Een volgende stap van de eigenaars kon rekenen op een financiële bijdrage van het Agentschap voor Natuur en Bos. 

Binnen een soortbeschermingsprogramma bevestigde de Vlaamse minister van Leefmilieu het domein als een belangrijke broedplaats voor één tot twee koppels roerdomp. Regionaal landschap de Voorkempen startte samen met de eigenaars en Natuurpunt enkele jaren terug de plannen op om het vijvercomplex nog beter in te richten voor deze soort.


Vrije vispassage in Molenbeek

“De Molenbeek is een belangrijke waterloop voor Europees beschermde vissoorten zoals rivierdonderpad en kleine modderkruiper. De huidige stuw vormt echter een serieuze hindernis voor vissen die stroomopwaarts willen zwemmen. De provincie zocht daarom samen met de andere projectpartners naar een oplossing die zowel de vogel- en visdoelen ten goede kwam”, licht gedeputeerde voor Leefmilieu Jan De Haes toe. Die kreeg vorm door de afbraak van de stuw en de vervanging ervan door een vispassage. Naast een nieuwe vispassage zal ook extra dood hout in de beek het leefgebied van de vissen verbeteren. Het dode hout zorgt ervoor dat vissen meer schuilplaatsen hebben en er meer variatie ontstaat in het stromingspatroon.

Aangepast aan het veranderende klimaat

Eén vijver zal bovendien specifiek als overstromingsgebied functioneren. Deze buffering is een surplus bovenop de bestaande buffering in de hooilanden in het domein. Men zal de in- en uitlaatconstructies die het water vanuit de Molenbeek doorheen de vijvers laten lopen, ook beter kunnen regelen.


Kostprijs van de werken

De kosten worden geraamd op 318.000 euro en verdeeld onder de provincie, het Regionaal Landschap de Voorkempen en de eigenaars. Omwille van het belang voor een aantal Europese habitatrichtlijnsoorten, subsidieert het Agentschap voor Natuur en Bos voor ongeveer 208.000 euro.


Duur van de werken

De werken starten op dinsdag 6 augustus. Afhankelijk van de weersomstandigheden duren de werken 5 tot 6 maanden zodat ze afgerond zijn tegen het volgende broedseizoen.

 

PRAKTISCHE INFO

Waar:
Het privaat domein Krabbels is gelegen naast de wijk Pulderbos. Omwille van de natuurwaarden is dit domein niet vrij toegankelijk. Elk jaar zal er een wandeling georganiseerd worden onder begeleiding van gidsen van Natuurpunt.

Het werfverkeer (aanvoer van materiaal) zal voornamelijk georganiseerd worden langs de straat Boskant.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  06-08-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Provincie Antwerpen

Antwerpen
21-01-2020

Provinciaal bestuur gaat voor volledige transparantie en start tv.provincieantwerpen.beOp donderdag 23 januari zendt de provincie Antwerpen voor het eerst de provincieraad uit via livestreaming. “Dit is een nieuwe stap in de transparantie van ons bestuur,” zegt voorzitter Kris Geysen. “Op de provinciale website kunnen mensen al enkele jaren de ontwerpbesluiten en het verslag...


Meer info

Provincie Antwerpen
Antwerpen
20-01-2020

Stijging van 30% fietsers op vijf jaar tijdDe provincie Antwerpen investeerde in 2019 veel in fietsvoorzieningen: de aanleg van een fietsostrade tussen Deurne en Boechout, het bouwen van een brug over het kanaal Bocholt-Herentals, een fietstunnel onder de Ring van Geel, enz. Investeringen die renderen, zo blijkt uit de cijfers van de provinciale Fietsbarometer. In 2019 noteerde die voor de...


Meer info

Provincie Antwerpen
Stabroek
19-01-2020

Op woensdag 22 januari ruilen de derdejaars van gemeentelijke basisschool De Rekke het klaslokaal voor de natuur! Ze planten er een nieuwe, inheemse bosrand rond het gemeentebos in Hoevenen (Stabroek). Het bos, een verwaarloosde kerstbomenplantage, wordt omgevormd tot een waardevol buurtbos.Het bos werd in 2017 aangekocht door de gemeente met als doel recreatie toe te laten in deze groene long...


Meer info

Provincie Antwerpen
Antwerpen
19-01-2020

Bosgroepen en zorgvoorzieningen werken samen aan duurzaam bosEen onbezorgde dag in de natuur … daar voelen we allemaal de voordelen van! Vooral voor jongeren en kwetsbare personen is dit contact met de natuur van groot belang. Maar net zij vinden moeilijk de weg naar buiten. De Antwerpse Bosgroepen bieden een oplossing met het Platteland Plus project ‘Zorgbossen’. Met meer dan...


Meer info

Provincie AntwerpenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het