B12 Consulting, het nieuwe Belgische pareltje in AI gericht op kmo’sDe expertise van de Waalse kmo B12 Consulting op het gebied van Data Science en Artificiële Intelligentie is van dien aard dat het afgelopen april als spreker naast Google en Amazon werd uitgenodigd op CERN. U kent hen niet? Dat is heel normaal! Ondanks hun ongelooflijke succesverhaal zijn de drie oprichters van B12 Consulting heel bescheiden gebleven.

iOLab is een revolutionaire doos die een student in staat stelt om honderden natuurkundige experimenten uit te voeren zonder een laboratorium te hoeven binnengaan, en om resultaten te genereren op zijn computer via een draadloze verbinding. De in dit systeem geïntegreerde software werd ontwikkeld in opdracht van de Amerikaanse reus Macmillan Learning door een trio Belgen: Michel Herquet, Geoffroy Piroux en Vincent Boucher.

Deze drie zijn vrienden geworden tijdens het maken van hun doctoraatsthesis op het Departement voor Theoretische Fysica van de UCL, meer dan tien jaar geleden. Toen Michel Herquet, de oprichter van de Amerikaanse start-up Novapta (gespecialiseerd in e-learning), werd gevraagd om de iOLab software te ontwerpen, wist hij natuurlijk waar hij terecht kon. B12 Consulting werd vervolgens opgericht in Louvain-la-Neuve (2012) en de projecten volgden zo snel dat de oprichters al in de negende maand van de activiteit moesten starten met het aanwerven van personeel.

 

Geen intellectueel eigendom

Al snel positioneerde de startende onderneming zich als het "all-risk agentschap voor softwareontwikkeling": het agentschap dat in staat is om in een beperkte tijd complexe software te ontwikkelen om tegemoet te komen aan de specifieke problemen van haar klanten, in alle sectoren. Dit varieert van het ontwerp van een risicobeoordelingsplatform voor een farmaceutisch bedrijf tot het ontwerp van een simulatiesysteem voor energieverbruik. Daarbij levert het bedrijf vaak strategische adviesdiensten voor haar klanten. "Onze eerste keuze was om een puur dienstverlenend bedrijf te zijn en ons te richten op toegevoegde waarde voor onze klanten. Zij zijn dus eigenaar van de intellectuele eigendom van de door B12 Consulting ontwikkelde producten. Je moet een wetenschapper in hart en nieren zijn om zulke keuzes te maken!", zegt Vincent Boucher. Een succesvolle strategie: tegenwoordig zit hun portefeuille met bestellingen voor softwareontwikkeling volledig vol.

 

De specialist in Small Data

Sinds 2014 richt B12 Consulting zich ook op Data Science, de wetenschap van gegevens, dat bestaat uit het genereren van waarde uit ruwe data. In combinatie met artificiële intelligentie, machine learning en Big Data veroorzaakt deze discipline een echte tsunami in bedrijven. De originele aanpak van Michel Herquet, Vincent Boucher en Geoffroy Piroux is gericht op kmo’s die, met relatief weinig gegevens, vaak denken dat ze geen toegang hebben tot de digitale revolutie."De concepten van artificiële intelligentie en machine learning zijn instinctief eng omdat ze vaak worden misbruikt. We willen laten zien dat ze reële kansen bieden aan middelgrote bedrijven, tegen een redelijke prijs, nl. tussen de 10.000 en 30.000 euro voor het oplossen van een eenvoudig probleem", legt Michel Herquet uit. B12 Consulting heeft bijvoorbeeld een zelflerend algoritme ontwikkeld (dat zichzelf verbetert) dat in staat is om anomalieën in de verkoopgegevens van een kmo in de gezondheidssector op te sporen. Doel: mogelijke fraude opsporen. Het heeft ook een algoritme ontwikkeld voor een fabrikant van autoapparatuur dat nuttige aanbevelingen kan genereren voor de bestuurder.

 

Bij CERN met de reuzen van de digitale economie

De reputatie van de drie data scientists van B12 Consulting is van dien aard dat ze afgelopen april werden uitgenodigd om in het CERN, 's werelds grootste deeltjesfysicalaboratorium, een aantal van hun huidige projecten op het gebied van Small Data te presenteren. De conferentie werd bijgewoond door meer dan 400 vertegenwoordigers van deze Europese organisatie. De aanpak van de presentatie van Michel Herquet: aan de hand van concrete cases uit de portefeuille van het Waalse bedrijf aantonen dat het mogelijk is leeralgoritmes te ontwikkelen ondanks een lage datastroom. Andere sprekers waren Dr. Tim Genewein van Google DeepMind en Dr. Priya Ponnapalli van Amazone-AI. Michel Herquet ging ook met de eerste in gesprek rond de huidige stand van zaken en de toekomst van artificiële intelligentie in de industrie. Niet min …

 

Financiering met eigen vermogen

Sinds haar oprichting heeft B12 Consulting zichzelf altijd kunnen financieren dankzij een gecontroleerde groei (tussen 10 en 30% per jaar) en een zeer hoge rentabiliteit (bijna 270.000 euro nettowinst op een omzet van 1,4 miljoen euro in 2018). "Deze situatie past bij ons", vat Michel Herquet samen met een glimlach. "Vanaf het begin hebben we ervoor gekozen om selectief te zijn in onze projecten. Het andere obstakel voor verdere groei dat ongebreideld zou kunnen zijn, is het profiel van de medewerkers die we aanwerven: mensen die wetenschappelijk onderzoek doen, met één of meer doctoraten (of postdoctoraten) op zak, d.w.z. mensen die in staat zijn om specifieke problemen in een volledig autonoom kader aan te pakken." Meer dan de helft van de 19 medewerkers van B12 Consulting hebben dit type bagage. De anderen zijn codeurs en ontwikkelaars met analytische vaardigheden. "Als we met meer dan dertig mensen zijn zullen we verder groeien door celdeling." Een zeer wetenschappelijke manier om te zeggen dat de Waalse kmo zich in de toekomst wil uitbreiden naar andere landen! Deze groeifase zal gepaard gaan met de openstelling van het kapitaal voor de werknemers, want, zoals Geoffroy Piroux stelt, "geen enkel extern bod kan ons overtuigen ...".
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
Gunther De Backer
 
Op:  08-05-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 


AdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het