KBR heropent de deuren op 8 decemberStaatssecretaris Dermine, burgemeester Close en schepen Houba steken musea een hart onder de riem

  • KBR heropent museum en leeszaal
  • Strikte maatregelen garanderen een veilig en aangenaam bezoek
  • Musea bieden zuurstof en perspectief

Sinds 1 december mogen de musea in ons land opnieuw bezoekers ontvangen. Thomas Dermine, staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen, belast met Wetenschapsbeleid, bezocht vandaag samen met Brussels burgemeester Philippe Close en schepen voor Cultuur Delphine Houba het KBR museum om de musea een hart onder de riem te steken.

Het gloednieuwe KBR museum op de Kunstberg was nog maar een maand open voor het publiek toen het de deuren alweer moest sluiten omwille van de gezondheidscrisis.

 

6.000 bezoekers vóór de sluiting

Na bijna 5 jaar voorbereiding zou het nieuwe KBR museum de deuren openen in mei van dit jaar. Helaas stak de eerste corona-golf daar een stokje voor en moest de opening worden uitgesteld. Op 17 september was het dan eindelijk zover: Zijne Majesteit de Koning was de eerste van intussen 6.000 bezoekers die de Librije van de Bourgondische hertogen kwamen bewonderen.

 

Musea, een veilige plek

De Federale Wetenschappelijke Instellingen werkten op initiatief van staatssecretaris Dermine samen een veiligheidsprotocol uit. Ze passen strikte maatregelen toe die de bezoekers een aangenaam en veilig bezoek garanderen.

Deze maatregelen betreffen het onthaal van het publiek (opvangcapaciteit, schoonmaak van de lokalen, opleiding en uitrusting van de mensen in contact met het publiek, masker dragen), toegangsmodaliteiten (preventie, onthaalzones, vestiaires) en beheer van de bezoekersstromen.

Zo gelden specifiek voor KBR onder meer volgende maatregelen:

  • De bezoeker reserveert vooraf online zijn ticket of zijn plaats in de leeszaal voor een specifiek tijdslot.
  • Het aantal bezoekers wordt beperkt tot 50 personen per uur in het museum en tot 49 personen in de leeszaal.
  • Het dragen van een mondmasker is verplicht in alle publieke zones van het gebouw.
  • Er werden looplijnen en markeringen aangebracht op de vloer.
  • Het museum en de leeszaal worden elke dag volledig ontsmet. Voor risicovolle onderdelen zoals leuningen en knoppen gebeurt dit meermaals per dag.
  • Op verschillende plaatsen staat alcoholgel. Er zijn ook desinfectiedoekjes voor de audioapparatuur in het museum.
  • Aan het begin van het museumparcours krijgt de bezoeker een digitale stylus waarmee hij de interactieve schermen contactloos kan gebruiken.

 

"Al verschillende weken zijn de teams van de federale musea in de weer om de heropening voor te bereiden. Dat doen ze aan de hand van een strikt gezondheidsprotocol, om bezoekers in de best mogelijke omstandigheden te kunnen ontvangen", verzekert staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine.

 

Koester de tijd: cultuur helpt

Musea en bibliotheken bieden perspectief en zuurstof in deze moeilijke tijden. Ze stellen kunst, kennis, natuur, geschiedenis en erfgoed ter beschikking van de burger. Deze bronnen van ontspanning kunnen mensen helpen om door deze moeilijke periode te geraken.

 

Hét topstuk: de Chroniques de Hainaut

Omdat handschriften te fragiel zijn om permanent te worden tentoongesteld, wisselen we de tentoongestelde stukken enkele keren per jaar. KBR bewaart 300 handschriften van de oorspronkelijke bibliotheek van de hertogen van Bourgondië, waarvan er telkens, naast heel wat andere documenten, 40 te zien zijn in het museum. Genoeg dus om het hele jaar door topstukken te tonen, maar dé absolute top ligt nu al in de vitrines: de Chroniques de Hainaut.

Dit handschrift wordt zelden aan het publiek getoond. Het bevat de enige miniatuur ter wereld die is toegeschreven aan Rogier Van der Weyden, een van de boegbeelden van de Vlaamse primitieven. Nog tot half mei 2021 valt dit pareltje te ontdekken. Nadien wordt de bladzijde omgedraaid en gaat het handschrift opnieuw voor enkele jaren de kluis in.

 

https://www.kbr.be/nl/museum/

https://www.kbr.be/nl/covid19/


 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  08-12-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Wil je gratis een cultuur- of vrijetijdsactiviteit plaatsen?
 Meer nieuws over PRpress

Mechelen
28-02-2021

We schrijven 1 mei 2020. In volle lockdown waagt Charlotte Labie de sprong: haar droom wordt waar en de opstart van haar eigen onderneming Socialfeet een feit: gespecialiseerde voetverzorging op een duurzame manier aan huis gebracht met de cargofiets, professioneel én gezellig.We schrijven 1 maart 2021. Het verhaal van Sociaalfeet loopt inmiddels als een trein, met dezelfde overtuiging en...


Meer info

PRpress
Brasschaat
28-02-2021

Eerstelijnszone Noorderkempen start vaccinaties op Sinds half februari is het Vaccinatiecentrum Noorderkempen operationeel. Na een testdag en wat aanpassingen, startten de vaccinaties nu de eerste lading vaccins is aangekomen. Als eerste komen de zorgverstrekkers, eerstelijnsmedewerkers en het niet-medisch personeel uit de zorg aan de beurt. “We zijn blij dat we gestart zijn, ook al is het...


Meer info

PRpress
Brussel
28-02-2021

Het is zover! Na maanden wachten zijn de deuren van BATIBOUW virtual eindelijk geopend! Vanaf deze zaterdag 27/02 om 10u kan u zich aanmelden op de allereerste virtuele editie van de grootste bouw- en renovatiebeurs van België.Bezoek vanaf nu BATIBOUW virtueel Tijdens uw bezoek kunt u:De producten en diensten van de exposanten bekijken met behulp van foto’s, video’s, uitgebreide...


Meer info

PRpress
Gent
28-02-2021

Op vrijdag 26 februari 2021 vond de 25ste editie van de Verkeersveilige Dag in Oost-Vlaanderen plaats. Op meer dan 130 plaatsen in de provincie voerden alle 27 lokale politiezones, de federale weg-, spoorweg- en scheepvaartpolitie op vraag van de gouverneur en de procureur-generaal de hele dag verschillende controles uit. Het doel: de weggebruikers sensibiliseren en overtreders aanpakken om de...


Meer info

PRpressAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het