Medisch verslag 12 november: “Gezamenlijke inspanningen lonen. Volhouden nu!”Donderdagochtend 12 november vond een nieuw medisch coördinatieoverleg plaats. Tijdens dit overleg analyseerden we de situatie in het ziekenhuis en bespraken we de recente besmettingscijfers. We geven de belangrijkste conclusies weer:

Heilig Hartziekenhuis

 • Het Heilig Hartziekenhuis heeft de afgelopen weken binnen de verschillende alarmfases heel wat bijkomende capaciteit gecreëerd voor de opname en verzorging van ernstig zieke coronapatiënten. Zo zijn er op dit moment tien bedden beschikbaar voor coronapatiënten die intensieve zorgen nodig hebben. Daarnaast heeft het ziekenhuis twee bedden medium care en 44 ‘gewone’ bedden voorbehouden voor coronapatiënten. Tenslotte werden er ook nog vier extra bedden intensieve zorg gecreëerd voor niet-coronapatiënten.
 • Na de snelle stijgingen de afgelopen weken treedt ook in het Heilig Hartziekenhuis - gelukkig! - stilaan een stabilisatie op in het aantal opgenomen coronapatiënten. Op dit moment liggen er in het ziekenhuis vijf coronapatiënten op intensieve zorgen en varieert het aantal coronapatiënten op de gewone afdeling tussen de 20 à 25 opnames. De voorziene coronacapaciteit blijkt dus voldoende om alle coronapatiënten de nodige verzorging te geven.
 • Het voorbehouden van bedden voor coronapatiënten betekent wel dat er minder capaciteit beschikbaar is voor niet-uitstelbare opnames van andere dringende medische noodgevallen. Niet-besmette patiënten kunnen uiteraard onmogelijk behandeld worden op de corona-afdelingen. Dit gegeven vormt voor het ziekenhuis momenteel de grootste en meest dringende uitdaging. Dit probleem geldt ook voor de overige ziekenhuizen van het Ziekenhuisnetwerk Kempen (Geel, Turnhout en Herentals) en de rest van het land. Het ziekenhuis zoekt de komende dagen in samenwerking met de hogere overheden en de overige Kempense ziekenhuizen naar gepaste oplossingen.
 • De uitval van zorgmedewerkers en medisch personeel door vooral coronabesmettingen of quarantaine vormt op dit moment de belangrijkste capaciteitsbeperking, niet de beschikbaarheid van fysieke bedden.
 • Alle ziekenhuizen in ons land worden geconfronteerd met dezelfde uitdaging op vlak van personeelsuitval. We kunnen daarom onmogelijk voldoende benadrukken welke prachtprestaties de mensen in het ziekenhuis, onze woonzorgcentra en andere zorginstellingen momenteel leveren. Datzelfde geldt voor alle medewerkers die zorg, ondersteuning en verpleging aan huis aanbieden.

Besmettingscijfers

 • De laatste 7 dagen noteerden we in onze gemeente 60 bevestigde besmettingen. Ons incidentiecijfer zakt hierdoor naar 162,1 (aantal besmettingen op 100.000 inwoners voor de laatste 7 dagen). De dalende trend is duidelijk ingezet.
 • Door het niet langer testen van de hoogrisicocontacten zonder ziektesymptomen (sinds midden oktober), is het onmogelijk om de besmettingscijfers van de afgelopen weken doorheen de tijd correct te vergelijken. We moeten dus heel voorzichtig zijn met uitspraken omtrent evoluties en de effectieve aanwezigheid van het virus in onze gemeente.
 • Met deze cijfers behoren we niet langer tot dé negatieve uitschieters in de provincie Antwerpen, wat drie weken geleden wel het geval was. Ieders inspanningen hebben dus duidelijk geloond. Nu blijft het zaak om vol te houden én niet zomaar alles te lossen. Anders vervallen we snel opnieuw in de oude situatie.
 • We kijken met het nodige voorbehoud uit naar het effect van de herstart van de scholen. Het kleuter- en lager onderwijs begint op maandag 16 november opnieuw met volledig contactonderwijs. Datzelfde geldt voor de eerste graad van het middelbaar onderwijs. Voor de tweede en derde secundaire graad geldt de helft van de tijd afstandsonderwijs. We weten op dit moment niet wat het effect hiervan gaat zijn op onze besmettingscijfers.
 • We wachten op de aankondiging van de hogere overheid dat hoogrisicocontacten opnieuw standaard mogen getest worden. Hopelijk komt deze boodschap zo snel mogelijk. Normaal was de herstart hiervan voorzien op 15 november. Het testcentrum is er alleszins klaar voor!
 • Hoogrisicocontacten zullen in dat geval een activatiecode krijgen waarmee ze zelf een afspraak kunnen boeken in ecocentrum De Goren, of een ander testcentrum naar keuze. Dit verloopt dan niet langer via de huisarts.
 • Daardoor komt er meer verantwoordelijkheid te liggen bij ieder van ons. We vragen dat iedereen op elk moment doet wat nodig is. Ontvang je een code? Laat je effectief testen!
 • Dit geldt ook voor mensen die ziektesymptomen vertonen en zich toch niet laten testen. We ontvangen dit signaal jammer genoeg al te vaak van onze huisartsen. Dit moeten we absoluut vermijden! Coronabesmettingen moeten zo snel mogelijk vastgesteld worden, zodat de nodige quarantainemaatregelen kunnen worden opgelegd.

Lokaal contactonderzoek

 • Dankzij de strikte maatregelen om sociale contacten maximaal te vermijden, hebben we geen lokale besmettingsclusters meer kunnen detecteren. Dat is bijzonder goed nieuws!
 • Eén element zien we terugkomen bij de recent vastgestelde besmettingen. Vaak gaat het om mensen die actief zijn in de medische sector, waaronder het ziekenhuis, zorginstellingen, woonzorgcentra, thuisverpleging,… Dit vergroot uiteraard de druk op de zorgsector.
 • We blijven alle besmette inwoners opbellen via ons lokaal contactonderzoek. Naast het stellen van gerichte vragen om eventuele besmettingsclusters op te sporen, bieden we tijdens dit telefoongesprek ook een luisterend oor aan en horen we of er hulp en ondersteuning vereist is. Dit wordt ten zeerste gewaardeerd.Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  12-11-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Mol

Mol
19-01-2021

Op 12, 13 en 14 januari verdeelde het gemeentebestuur gratis hygiënepakketten aan 150 Molse verenigingen. Verenigingen die nood hadden aan zo’n pakket konden voor 12 december 2020 een aanvraag indienen. In totaal werden 1.386 handgels, 1.338 ontsmettingssprays en 1.472 pakken papieren doekjes verdeeld. Zo kunnen onze verenigingen, vanaf de coronamaatregelen het toelaten, hun...


Meer info

Mol
Mol
18-01-2021

Wil jij graag je talenten ontwikkelen en mee kansarmoede bestrijden? Stel je dan kandidaat als buddy van ArmenTeKort. In samenwerking met de organisatie ArmenTeKort starten we opnieuw een buddyproject waarbij een minder kansrijke inwoner gekoppeld wordt aan een andere Mollenaar of Kempenaar. Ons doel is om mensen te helpen op eigen kracht hun situatie te verbeteren. Benieuwd of dit iets voor jou...


Meer info

Mol
Mol
16-01-2021

Het gemeentebestuur stelt een wervingsreserve open voor een voltijds maatschappelijk werker seniorenplus. Het is een functie in contractueel dienstverband, niveau B, salarisschaal B1-B3, voor mogelijke toekomstige en tijdelijke vacatures. Solliciteren kan tot en met 27 januari 2021 via het online sollicitatieformulier of per post aan gemeentebestuur Mol, afdeling personeel, Molenhoekstraat 2,...


Meer info

Mol
Mol
16-01-2021

Het gemeentebestuur zoekt jobstudenten om grabbelpasactiviteiten en sportkampen te begeleiden in de paas- en zomervakantie. Daarnaast zoeken we ook jobstudenten voor het begeleiden van het sport- en spelaanbod tijdens zomerschool Kanjerkamp in augustus. Word je minimum 18 jaar in 2021 en studeer je nog? Vul dan het e-formulier in op www.gemeentemol.be/vacatures. Verstuur dit ten laatste op 21...


Meer info

MolAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het