Brugge.inc maakt van Brugge topbestemming voor ondernemerschap en innovatieVandaag lanceren Voka West-Vlaanderen, Stad Brugge en POM West-Vlaanderen, Brugge.inc, een ambitieus actieplan om ondernemerschap in de regio Brugge te promoten. Dit gebeurt in aanwezigheid van Vlaams viceminister-president en minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw Hilde Crevits. De voorbije jaren investeerden ondernemers, overheid en onderwijsactoren sterk in de Brugse regio. Toch trekken jonge innovatieve groeibedrijven nog al te vaak weg. “De regio mist zo een kostbare bron van creativiteit en toegevoegde waarde”, vertelt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder Voka West-Vlaanderen. “Brugge.inc is bedoeld om de stad Brugge en de Brugse regio nog beter op de kaart te zetten als topbestemming voor ondernemerschap en innovatie.”

Volgens Stad Brugge stijgt het aantal starters in de regio, maar is er naar type starters nog een groot gemis aan tech start-ups, oftewel jonge ondernemingen met innovatieve technologische producten/diensten die op korte termijn kunnen schalen. “Er zijn weliswaar een aantal mooie voorbeelden van dergelijke bedrijven in stad en regio, maar er zijn jammer genoeg nog meer voorbeelden van (tech)groeibedrijven die ondertussen elders hun business uitrollen. Met Brugge.inc willen we daar verandering in brengen”, zegt schepen van Werk en Ondernemen Pablo Annys.

Voka West-Vlaanderen en Stad Brugge besloten daarom om de krachten te bundelen om deze ondernemers terug naar de stad en omliggende regio te halen. Ook de POM West-Vlaanderen sloot aan bij dit nieuwe initiatief dat ‘Brugge.inc’ gedoopt werd en een tweeledig doel heeft: enerzijds het imago van de regio Brugge als bruisende, ondernemende stad versterken en anderzijds het aantal innovatieve start-ups en scale-ups drastisch doen toenemen. “We willen dit momentum niet missen. Dit initiatief voor Brugge sluit naadloos aan bij ons doel om West-Vlaanderen uit te bouwen tot een hotspot van innovatie en ondernemerschap, met een stimulerend ecosysteem voor (tech)start-ups met ambitie,” vertelt Jean de Bethune, gedeputeerde voor Economie van de Provincie West-Vlaanderen.

Met Brugge Inc. spelen de initiatiefnemers de verschillende troeven van de stad en van onze regio op een schitterende manier uit. Brugge wordt - naast een historische, culturele en culinaire trekpleister - echt op de kaart gezet als de place to be voor ambitieuze start-ups en scale-upsAls Vlaams minister van Economie en Innovatie is het heel goed om te zien dat de initiatieven voor de aanmoediging van jong ondernemerschap die wij met VLAIO ondersteunen deel uitmaken van dat project en zo een extra duw in de rug krijgen”, vertelt minister Hilde Crevits.

“De kaarten liggen goed”, vult schepen Pablo Annys aan. “De vraag is er, het basisaanbod is er, maar vooral: het draagvlak is er. In ons beleidsprogramma formuleren we duidelijk de ambitie om de economische dynamiek te versterken en in te zetten op innovatie en kruisbestuiving. Ook de onderwijs- en onderzoekspartners willen blijven investeren in Brugge en er is een hele beweging van Brugse ondernemers die klaarstaan om aan te tonen dat de regio niet alleen een sterke historiek, maar ook een futureproof ondernemend DNA heeft. Brugge.inc is de personificatie van al dit ondernemend enthousiasme.”

Burgemeester Dirk De fauw: “Ondernemers die een plek zoeken om zich te vestigen, denken nu vaak automatisch aan Antwerpen, Gent, Leuven of Kortrijk. Brugge.inc wil ervoor zorgen dat ondernemers ook Brugge meenemen in hun shortlist. Brugge.inc wil tonen dat we meer zijn dan een historische werelderfgoedstad en wil de bestaande speerpuntsectoren en de innovaties binnen deze sectoren breed uitdragen.”

Schepen van Eigendommen Mercedes Van Volcem: “Vanaf 1 januari 2021 stellen we ‘Mijn Brugge’ ter beschikking aan de vzw Brugge.inc. Deze nieuwe vzw heeft met deze ruimte van 460m² meteen een toplocatie, waarvoor de vzw hiervoor een beschikkingstellings-vergoeding betaalt.”

Naast het nieuwe webplatform www.brugge.inc wordt ook een nieuwe incubator gelanceerd, die zich binnen afzienbare tijd zal huisvesten in een heringerichte Oud Sint-Jan site, in hartje Brugge. Vanaf 1 januari zal Mijn Brugge de uitvalsbasis zijn, waar nu al drie ambitieuze start-ups hebben toegezegd om er hun intrek te nemen. Een van de hoofddoelen van de incubator is een kruisbestuiving creëren tussen de kennisinstellingen, startende bedrijven, kmo’s en grotere bedrijven in de regio. Het project wordt dan ook mee gedragen en financieel ondersteund door verschillende sterke corporate bedrijven uit de regio zoals Artes, AZ Sint-Jan, CNH Industrial, ICO Terminals, MBZ, Pattyn Packing Lines, TE Connectivity,… Ook de onderwijs- en kennisinstellingen zullen actief worden betrokken.

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  23-11-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over VOKA west-vlaanderen

Brugge
08-01-2021

Voka West-Vlaanderen zal in West-Vlaanderen, samen met partners, een digitale experimenteerruimte inrichten. Het is de bedoeling dat kmo’s er terecht kunnen met al hun vragen over digitale transformaties. Ze krijgen er ook begeleiding voor hun projecten rond nieuwe (datagedreven) digitale technologieën en voor de integratie en toepassing ervan in hun concrete bedrijfsrealiteit. Uniek...


Meer info

VOKA west-vlaanderen
Brugge
31-12-2020

Kamer van Koophandel West-Vlaanderen vreest dat heel wat bedrijven door de verplichte quarantaine voor reizigers die terugkeren uit een rode zone, een moeilijke heropstart zullen kennen op 4 januari. “Medewerkers die op reis waren in een rode zone, zullen minstens een week in quarantaine moeten. Wie niet aan telewerken kan doen, zal afwezig zijn op het bedrijf. Daardoor vrezen de bedrijven...


Meer info

VOKA west-vlaanderen
Dudzele - Zeebrugge - Lissewege
09-12-2020

Deze ochtend vond, op initiatief van Apzi - Voka West-Vlaanderen, een webinar plaats waarbij een update werd gegeven over de voortgang in het dossier van de nieuwe zeesluis in de haven van Zeebrugge. Tijdens dit webinar werd duidelijk dat de auditeur van de Raad van State zeer recent een negatief advies over dit dossier heeft overgemaakt aan de Vlaamse overheid. Dit is nog geen definitieve...


Meer info

VOKA west-vlaanderen
Brugge
03-12-2020

De vaccinstrategie die vandaag werd voorgesteld, biedt volgens Voka West-Vlaanderen perspectief en zet in op de juiste prioriteiten. Na de zorg, de ouderen en risicogroepen, komen de essentiële bedrijven aan bod. “Maar voor die essentiële bedrijven is er vandaag nog geen duidelijkheid over de juiste modaliteiten van de uitrol, en daar is dringend nood aan”, zegt Bert Mons,...


Meer info

VOKA west-vlaanderenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het