Ondernemers bouwen ‘miniatuurfabriek’ om 75 vacatures in te vullenGeysen bouwt ‘miniatuurfabriek’ in Westerlo

 

Om de schaarste aan technische profielen op de arbeidsmarkt te bestrijden, neemt Geysen zijn toevlucht tot een opmerkelijke oplossing: de kempenzonen investeren 1 miljoen euro in een eigen ‘Geysen Academy’. De eyecatcher in dit opleidingscentrum is een ‘miniatuurfabriek’, die alle mogelijke industriële technieken op schaal nabootst. In de Academy leren techniekers (in spe) niet alleen praktische vaardigheden aan, ze verfijnen ook hun zogenaamde ‘soft skills’ (bv. communiceren met klanten).

 

Geysen groeit als kool. De onderhoudstechniekers draaien momenteel een omzet van 15 miljoen, het servicebedrijf groeit jaarlijks met 20%. En de horizon reikt nog veel verder. Binnen de twee jaar mikt het bedrijf op 20 miljoen euro omzet en 250 medewerkers. Op dit moment staan er dan ook een 75-tal vacatures open. De enige rem op de groei? Nieuwe medewerkers met het gewenste technisch profiel en de juiste attitude vinden. De Kempische onderneming blijft echter niet bij de pakken zitten. Geysen trekt maar liefst 1 miljoen euro uit voor de bouw van een inhouse school: de ‘Geysen Academy’.  

 

Unieke miniatuurfabriek  

De opening van de Academy is voorzien in oktober 2019. Het pronkstuk wordt zonder twijfel de ‘miniatuurfabriek’. “In deze technische ruimte worden alle mogelijke industriële technieken op schaal nagebootst. Van hydraulica, pneumatica, PLC-sturingen en automatisatie tot elektrische sensoren, robotica, motion control en sensoren”, legt CEO Johan Vos uit. “We bouwen opzettelijk storingen in in dit proces, zodat medewerkers levensechte problemen leren traceren en oplossen.”

 

Voor kandidaten, nieuwelingen én ervaren rotten

De Geysen Academy speelt een drievoudige rol in het aantrekken en opleiden van (nieuwe) medewerkers: “Ten eerste testen we hier de vaardigheden van sollicitanten. Zo zien we dadelijk wat voor vlees we in de kuip hebben. Als nieuwe collega’s starten, testen we bij aanvang welk technisch niveau ze halen en tekenen we een opleidingspad op maat uit. Ten slotte krijgen ook ervaren medewerkers de kans om bij te leren. Zo kunnen ze doorgroeien naar een hogere of andere functie (bv. elektromechanieker of storingstechnieker). Tot het cursusaanbod behoren onder meer mechanica, elektriciteit en specialisatie- en veiligheidsopleidingen. Daarnaast leren onze collega’s ook soft skills aan, zoals attitude, verantwoordelijkheid en veiligheid.”

 

De Academy sluit aan bij de cultuur van persoonlijke ontwikkeling binnen Geysen. Medewerker Joris Gijbels heeft bijvoorbeeld al een uitgebreid opleidingstraject achter de rug: “Ik ben hier vijf jaar geleden begonnen als mechanieker. Dankzij de interne opleidingen kan ik doorgroeien naar de functie van elektromechanieker. En mogelijk waag ik me in de toekomst zelfs aan een bijscholing tot storingstechnieker (lacht). Ik hou alleszins van techniek, dus ik grijp de kansen die ik bij Geysen krijg met beide handen.”

 

Jeugd bekeren tot techniek

Natuurlijk wil Geysen met deze fikse investering de instroom van medewerkers op korte termijn verhogen. Want de vraag is zo groot dat een technieker met de juiste vaardigheden en mentaliteit altijd welkom is. Maar er schuilt ook een stevige portie maatschappelijk engagement achter het initiatief: “In het onderwijs zijn al de nodige stappen gezet, met de introductie van het STEM-onderwijs. Als bedrijf helpen wij om het toegenomen enthousiasme rond techniek aan te wakkeren. Want het gebrek aan jeugdige techniekers verlamt onze economie. Bovendien opent een doorgedreven technische opleiding deuren voor mensen die op dit moment nog minder kansen krijgen op de arbeidsmarkt. Ten slotte stellen we onze infrastructuur ook ter beschikking aan technische scholen. Middelbare en hogescholen kunnen hier de theorie omzetten in praktische lessen”, besluit een gastvrije Johan. “Zo geven we de Belgische industrie een duwtje in de rug.”
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  14-07-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Idearté

Tongeren
08-11-2019

Farmaline was ooit de eerste Belgische online apotheek die op nationaal niveau opereerde. Nu bereiken de Tongerenaren een nieuwe mijlpaal: na tien jaar ‘double digit growth’ (nvdr. jaarlijkse groei van meer dan 10%) nemen ze de fakkel over als marktleider. Dat historische moment valt - niet geheel toevallig - samen met de verhuis naar een nieuw pand in Tongeren. “Toen we in...


Meer info

Idearté
Westerlo
23-10-2019

“650 technische opleidingen en 10.000 externe demo’s in eerste jaar” Vandaag zwaaien de deuren van de ‘Geysen Academy’ open. In dit in house opleidingscentrum leidt het servicebedrijf het komende jaar 650 techniekers en studenten op. Van het pronkstuk – een ‘miniatuurfabriek’ die alle mogelijke technieken op schaal nabootst – bestaat ook een...


Meer info

Idearté
Heusden - Zolder
20-07-2019

Maatwerkbedrijf Bewel slaat het pad richting technologie in. De eerste wapenfeiten? De aanwerving van een R&D-expert en de ingebruikname van cognitieve hulpmiddelen in de werkplaats in Heusden-Zolder. Op deze manier anticipeert Bewel op de marktvraag: “Technologie helpt onze medewerkers om meerdere opeenvolgende handelingen uit te voeren. Zo kunnen we iedereen kansen blijven geven, ook...


Meer info

IdeartéAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het