Open Monumentendag: Onroerend erfgoed centraal op 8 september! Wij stellen hierbij graag het volledig gratis programma voor:Bezoek de voormalige feestzaal van Oostduinkerke

 

Wist je dat boven het huidige brandweerarsenaal van Oostduinkerke er vroeger een feestzaal was? Het gebouw werd opgericht in 1910 om te dienen als feestzaal en als berging voor materieel van de zeebadendienst, de muziekkiosk en de door paarden getrokken omnibus. De voor die tijd moderne feestzaal werd gebruikt voor opvoeringen van toneel, bonte avonden, muziekconcerten, ... De toneelverenigingen “Kunst Adelt” en “Art van Bestier” toonden er hun kunsten.
De brandweer nam er zijn intrek in 1920 (bij de oprichting ervan) en is er tot op de dag van vandaag gebleven. In de jaren ’70 kreeg de feestzaal de bestemming als repetitieruimte voor de plaatselijke tafeltennisclub en fanfare.
Om de sfeer van vroeger op te roepen, heeft Oostduinkerkenaar Nick Durivault zich verdiept in oude theaterstukken die hier ooit werden opgevoerd, en brengt om 11u en 15u een eigen versie hiervan.

Doorlopend expo en aanspreekpunten van 10 uur tot 18 uur
Korte monoloog door Nick Durivault om 11 uur en 15 uur – geen inschrijving nodig
Schoolstraat 6, Oostduinkerke

 

Huisje Nys: jong vertier in Koksijde

Benieuwd wat de link is tussen de geestelijke vader van Jommeke, Jef Nys, en Koksijde? Kom het allemaal te weten in Huisje Nys-Vermoote. We stellen er ook graag de nieuwe mini-expo “Jong vertier in Koksijde” voor: over meer dan een eeuw amusement voor het jong geweld aan zee!
Daarnaast vertelt onze gids jullie alles over de geschiedenis van Koksijde en de familie van Jef Nys.
Een aanrader voor de hele familie: ga met Jommeke mee op schattenjacht of geniet van een drankje op ons gelegenheidsterras.

Doorlopend expo, aanspreekpunten en animatie van 10 uur tot 18 uur
Tulpenlaan 46, Koksijde

 

Ontdek villa “L’Ermitage” in de “Quartier Sénégalais”

In het beschermd dorpsgezicht “Quartier Sénégalais”, verscholen tussen het groen, vinden we de prachtige cottage “L’Ermitage”, gebouwd in 1914. De huidige eigenaars hebben deze villa op authentieke wijze gerestaureerd en volledig in zijn eer hersteld. Bewonder hier dus de kunst van het restaureren!
Wie weet ontmoet je er ook één van de oorspronkelijke bewoners…

Doorlopend gidsbeurten van 10 uur tot 18 uur – Geen inschrijven nodig
Oasisstraat 1, Koksijde

 

Bezoek de prachtig gerestaureerde cottage “Sans Gène”

De villa “Sans Gène” dateert van vóór WOI en behoort daarmee tot de oudste cottages van Koksijde. De woning is gelegen in de Zeepannelaan, één van de meest authentieke straten in Sint-Idesbald. Kom op Open Monumentendag tijdens één van de drie rondleidingen de recente restauratie van deze villa bewonderen! Om volledig in de sfeer van weleer te komen, kan je hier tijdens de rondleiding genieten van een passend muziekje.

Gidsbeurten om 10.30 uur, 14 uur en 16 uur. Gezien de plaatsen beperkt zijn, is inschrijven verplicht (t.e.m. 4 september): cultuur@koksijde.be – 058 53 34 40 – Enkel na ontvangst van een bevestiging, is je inschrijving volledig in orde.
Zeepannelaan 39, Koksijde

 

Villa “Sursum Corda” - een modernistisch monument

Vlakbij het strand aan Ster der Zee, torent de modernistische villa “Sursum Corda” uit boven zijn omgeving. De opvallende “villa marine” werd in 2001 beschermd als monument. Het ontwerp van Charles Van Nueten uit 1938 getuigt van een progressieve visie op het vlak van wonen.
In het kader van het thema “Kunst & Entertainment” trakteren we de deelnemers tijdens de rondleidingen graag op een streepje poezie.
Een echte aanrader!

Gidsbeurten om 14 uur en 17 uur. Gezien de plaatsen beperkt zijn, is inschrijven verplicht (t.e.m. 4 september): cultuur@koksijde.be – 058 53 34 40 – Enkel na ontvangst van een bevestiging, is je inschrijving volledig in orde.
Koninginnelaan 65

 

Abdijmuseum: ontdek de kunst van het bouwen in de expo ‘Bouwen voor de eeuwigheid’

Abdijmuseum Ten Duinen neemt je mee naar de middeleeuwen toen de abdij één van de ‘big five’ was onder alle kloosters in graafschap Vlaanderen. Het museum zoekt samen met jou naar de sporen van de mensen achter het bakstenen bouwproject avant la lettre. Het was een kunst om die abdij te bouwen, figuurlijk, maar ook letterlijk had kunst een grote rol als we de prachtig versierde bouwmaterialen ontdekken in de expo. Een bezoekje aan deze tentoonstelling is echt iets voor de Vlaming die met een baksteen in de maag geboren is! Een van dé hoogtepunten is maquettekunst. Ontdek het grote LEGO® schaalmodel van de Duinenabdij waar Amazings een half jaar aan werkte en de miniatuurmaquettes van kunstenaar Rob Buelens.

Doorlopend open van 10 uur tot 18 uur – gratis
Gratis rondleidingen in de expo om 10.30 uur en 15 uur. Geen inschrijving nodig.
Koninklijke Prinslaan 2, Koksijde

 

De Zuid-Abdijmolen heeft m’n hart gestolen

De Zuid-Abdijmolen brengt iets los bij heel wat mensen. Een instant thuisgevoel als je de molen ziet opduiken in de verte na een lange reis. De unieke kleurenpaletten die de hemel schildert achter de molen zorgen keer op keer voor een uniek plaatje. Geen wonder dat kunstschilder Jean Luypaert een tijdlang de Zuid-Abdijmolen gebruikte als atelier. Het is een plek van inspiratie.
Laat je op Open Monumentendag inspireren in de Zuid-Abdijmolen, want het uitzicht vanuit de molen is minstens even mooi als dat je ernaar kijkt. Dit is traditioneel de hoogdag voor molenaar Patrick Geryl. Wees welkom! In de namiddag is er muziek door de folkgroep ‘VierN’ en komt één van de Oostduinkerkse paardenvissers je de kunst van het hoefsmeden tonen. Ambacht ten top! Heel de dag kan je er ook terecht voor een natje en een droogje.

Gratis, doorlopend open van 10 uur tot 18 uur.
Optreden muziekgroep ‘VierN’ & demonstraties hoefsmid vanaf 14 uur
Jaak van Buggenhoutlaan, Koksijde

 

NAVIGO – Nationaal Visserijmuseum

Gratis bezoek aan NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum

In het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum maak je kennis met de Vlaamse vissersfamilie, de heroïsche IJslandvaarders en de garnaalvissers te paard. De rijke museumcollectie verenigt erfgoed, kunst, ambacht en natuur van de Noordzee.

Gratis toegang van 14 uur tot 18 uur

 

Demo en expo modelbouwbootjes in een fles

Is het ambacht? Is het kunst? Bootjes in een fles is iets wat al eeuwen, en nog steeds, fascineert. André Lombaert laat ons kennismaken met zijn vakmanschap. Hij onthult ons niet alleen zijn geheime kneepjes, ook laat hij ons een deel van zijn bijzondere collectie zien!

Doorlopend van 14 uur tot 18 uur

Rondleiding ‘Kunstcollectie van het NAVIGO-museum’

De kunstcollectie van het NAVIGO-museum herbergt heel wat geheime pareltjes. Een gids neemt je mee op sleeptouw en vertelt het verhaal van onze vissers aan de hand van de rijke kunstcollectie.

Gratis rondleiding om 16 uur

NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum, P. Schmitzstraat 5, Oostduinkerke

Centraal infopunt tijdens Open Monumentendag (10 uur – 18 uur):

Abdijmuseum Ten Duinen (Villa Castel Fiertel)
Koninklijke Prinslaan 2
Tel. 058 53 39 50 – info@tenduinen.be
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  06-08-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Koksijde

Koksijde
10-10-2019

Het is al een hele tijd stil rond de vernieuwingswerken van de N35 tussen Veurne en De Panne, maar achter de schermen wordt alles in gereedheid gebracht om dit dossier naar een uitvoeringsfase te brengen.De N35 Pannestraat wordt verbeterd, dat is een zekerheid! Er komen veilige gescheiden fietspaden, langs de commerciële zone is er een ventweg voorzien, er zal een rotonde aan het kruispunt...


Meer info

Koksijde
Koksijde
06-10-2019

Er beweegt wat in Koksijde-Dorp!De plannen voor de reconversie van het militair domein zijn volop in opmaak, hiervoor vond reeds een eerste participatieronde plaats eind 2018 – begin 2019. Samen met de provincie wordt dit masterplan nu verder vorm gegeven en wordt een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan opgemaakt.Het masterplan voorziet een woonuitbreiding met +/- 250 woningen rond de...


Meer info

Koksijde
Koksijde
05-10-2019

Op vrijdag 4 oktober vond in Koksijde de installatievergadering plaats van de nieuwe kindergemeenteraad. Voor het schooljaar 2019-2020 zijn er 14 raadsleden verkozen en waren er vijf kandidaat-kinderburgemeesters. Lottrekking besliste over de nieuwe Koksijdse kinderburgemeester. De schepen van Onderwijs en Jeugd, Lander van Hove, maakte de winnaar bekend: Loïc Devos, 11 jaar, van de Vrije...


Meer info

Koksijde
Koksijde
05-10-2019

Weekend van de klant in aantocht! Daarbij zetten ondernemers traditioneel hun klanten in de bloemen. Koksijde wenst vandaag ook de ondernemers in de verf te zetten. Zij houden onze gemeente bruisend en verdienen onze steun en waardering.Burgemeester Vanden Bussche: “Onze gemeente is top op culinair gebied, we hebben zoveel kwaliteitsnamen inzake kleinhandel (vis, vlees en brood),...


Meer info

KoksijdeAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het