Pictet Alternative Advisors : Header image Particulier alternatief voor techbeleggingenParticuliere markten bieden een aantrekkelijk alternatief voor beleggingen in de technologiesector.

Pierre Stadler, Investment Manager Private Equity Pictet Asset Management.

Wie wordt de volgende Apple, Amazon of Facebook? 

Dat is de million dollar question (of misschien wel miljard) voor potentiële beleggers. Veel beleggers werpen begrijpelijk jaloerse blikken op de babyboomgeneratie, wiens pensioenspaargeld is opgekrikt door de buitenproportionele opbrengsten van de technologiesector van de afgelopen jaren. 

Maar er zouden in de toekomst nog veel meer van dergelijke beleggingsmogelijkheden moeten zijn. Software, bijvoorbeeld, blijft wereldwijd de snelst groeiende sector, met een verwacht samengesteld jaarlijks groeipercentage van 15,6 procent tot 2024.1 Hoewel het internetgebruik is gestegen, zal de expansie ervan doorgaan, met 41 procent van de wereldbevolking die nog steeds geen toegang heeft tot het web.2 En dan is er nog 5G. Samen met het Internet of Things belooft de volgende generatie draadloze technologie connectiviteit naar onbekend terrein te brengen.

Naarmate digitale technologieën een groter deel van ons leven uitmaken, zal een nieuwe schare van disruptieve bedrijven opstaan. Sommige van die bedrijven zullen een begrip worden. Andere zullen een lager publiek profiel hebben, maar nog steeds een sterk beleggingsrendement opleveren. Veel van deze bedrijven zullen falen. 

Hoewel de mogelijkheden enorm zijn, moeten beleggers in de technologiesector voorzichtig te werk gaan. Om te beginnen vormt de regelgeving een groot risico. Overheden en antitrustautoriteiten zetten zich in voor de bescherming van gegevens en kijken naar nieuwe manieren om de sector te belasten.

Waarderingen vereisen ook een grote mate van controle. De digitale revolutie – die door de gevolgen van de Covid-19-pandemie in een stroomversnelling is geraakt – heeft de technologieaandelen tot een opmerkelijk niveau opgedreven. Ten opzichte van hun eigen geschiedenis zijn de waarderingen voor beursgenoteerde technologieaandelen hoger dan voor vrijwel elke andere sector. De koers-winstverhouding voor de componenten van de MSCI ACWI Tech Index is gestegen tot 25, vergeleken met een 10-jarig gemiddelde van 15,7.

Toch zijn beursgenoteerde technologiebedrijven – duur of niet – niet langer de enige optie voor beleggers. De particuliere sector is een steeds aantrekkelijker alternatief. Niet alleen zijn de waarderingen redelijker, maar particuliere bedrijven maken ook een groter deel uit van het beleggingsuniversum. 

Particuliere bedrijven zijn zeker in opmars – schijnbaar ten koste van hun beursgenoteerde tegenhangers. Sinds 2000 is het aantal beursgenoteerde bedrijven in de VS gedaald van 7.000 naar 4.000. En degene die wel naar de beurs gaan, doen dat in een meer volwassen fase – de gemiddelde leeftijd van een bedrijf dat in de VS naar de beurs gaat, is gestegen van gemiddeld 7 jaar in de jaren 1980 tot 11 jaar tussen 2010 en 2018. 

Dat geldt met name voor de technologiesector. Hier heeft de beschikbaarheid van particulier kapitaal ervoor gezorgd dat bedrijven hun beursnotering langer kunnen uitstellen. Alleen al in de VS zijn de investeringen met private equity en durfkapitaal in software sinds 2010 meer dan verdrievoudigd tot 96 miljard dollar.3 Langer privé blijven past bij technologiebedrijven omdat kleine, snelgroeiende bedrijven doorgaans over aanzienlijke immateriële activa beschikken. Doorgaans willen zij hun onderzoek in een vroeg stadium niet openbaar maken en geven zij daarom de voorkeur aan een gesloten groep van aandeelhouders. Zij kunnen ook profiteren van de grotere flexibiliteit van particuliere investeerders bij de beoordeling van de waarde van die immateriële activa.

Bijgevolg zijn technologiebedrijven tegen de beursintroductie meestal meer volwassen, en mogelijk de periode van ultrasnelle groei – en hoge beleggingsrendementen – voorbij. Dus, terwijl Amazon, Apple en Microsoft allemaal meer dan tien jaar geleden beursgenoteerd waren met waarderingen van minder dan 1,5 miljard dollar, worden recente IPO-sterren veel hoger gewaardeerd – inclusief muziekstreamingdienst Spotify op 26 miljard dollar, cloudgebaseerd datawarehousebedrijf Snowflake op 33 miljard dollar, videoconferencingaanbieder Zoom op 9,2 miljard dollar en cloudmonitoringplatform Datadog op 7,8 miljard dollar bij de beursintroductie (zie Afb. 1). 

Cruciaal is dat, aangezien bedrijven langer privé blijven, een groeiend deel van hun investeringswaarde wordt gecreëerd vóór de beursnotering. Beleggers op particuliere markten hebben veel meer mogelijkheden om de bedrijven waarin zij investeren te koesteren, waardoor de kans op succes toeneemt. Uit onderzoek van het Amerikaanse Committee on Capital Markets Regulation is gebleken dat private equity-overnames over het algemeen een positief effect hebben op zowel de productiviteit als de groei van de werkgelegenheid in de doelondernemingen.4 

Bij leveraged buy-out transacties zorgt de mogelijkheid om een meerderheidsbelang te hebben in bedrijven waarin wordt geïnvesteerd voor minder afleiding van aanbevelingen van minderheidsaandeelhouders of aandelenanalisten. Bij durfkapitaaltransacties zullen oprichters op zoek gaan naar partners met toegevoegde waarde, d.w.z. investeerders die meer zijn dan alleen financiële partners en die echte expertise en vaak ook contacten met zich kunnen brengen. Dat staat in schril contrast met de grote beursgenoteerde namen waar zelfs de grootste beleggers slechts een klein deel van de aandelen in handen hebben en dus weinig inspraak hebben in het bestuur.

Veelbelovende subsectoren

Het is inderdaad via de particuliere sector dat beleggers het best toegang hebben tot wat volgens ons de vijf meest veelbelovende segmenten binnen de technologie-industrie. Die zijn:

  • Bedrijfssoftware – Bedrijven voelen zich sterk gestimuleerd om meer digitaal te worden en zo hun processen te stroomlijnen, hun kosten te verlagen, hun bedrijfsmodellen toekomstbestendig te maken en, in toenemende mate, werknemers aan te trekken die een grotere flexibiliteit op het gebied van de werkomgeving nastreven. Software speelt een belangrijke rol in deze verschuiving. En, aangezien meer dan 90 procent van de softwarebedrijven privé is, is er veel keuze voor private equity-investeerders.5

  • Consumenteninternet – Tijdens de Covid-19-pandemie hebben mensen hun werk, studie, shopping, lichaamsbeweging en vrijetijdsbesteding online verplaatst. Wij verwachten dat deze trend zich zal voortzetten, vooral nu de jongere, technisch onderlegde generatie opgroeit en als consument machtiger wordt. 

  • Fintech – Van persoonlijk bankieren en beleggen tot zakelijke rekeningen en internationale transacties, het financieel beheer wordt steeds meer hightech en is niet langer het domein van een kleine groep grote banken. Nieuwe capaciteiten die door software as a service of banking as a service worden gecreëerd, zullen de waardeketens van de gevestigde financiële dienstverleners volledig anders vormgeven.

  • Cyberveiligheid – Cybercriminaliteit groeit snel, in complexiteit, in aantal incidenten en in de omvang van elke aanval. Dat wordt nog verergerd door de toename van thuiswerken, waarbij meer gebruik wordt gemaakt van privéapparatuur. Cyberveiligheid maakt nu een veel groter deel uit van de IT-budgetten van bedrijven, en de privacy van gegevens is een ander belangrijk groeigebied.

  • Industrie 4.0 – De industrie omarmt technologie, van software tot hardware. Automatisering wordt bijvoorbeeld geïntegreerd in het hele productieproces en de toeleveringsketen, inclusief logistiek en verpakking, maar ook in het ontwerp van de gebouwen en de tools. 

Op al die gebieden zijn wij van mening dat de particuliere markten een rijke selectie aan beleggingsmogelijkheden bieden en het potentieel van zeer aantrekkelijke, risicogewogen rendementen. 

PRIVATE EQUITY-BELEGGINGEN IN TECHNOLOGIE - DE AANPAK VAN VAN PICTET

Ervaring in zowel technologie als private equity
Bij Pictet hebben we al een lange staat van dienst op het gebied van thematisch beleggen, onder andere in technische thema's als robotica, smart city, veiligheid en digitalisering. Wij hebben ook meer dan drie decennia ervaring in de particuliere markten, met toegang tot vooraanstaande private equity-beheerders.

Sterke focus
Wij richten ons op high-conviction beleggingen in vijf belangrijke segmenten om een gediversifieerde portefeuille van particuliere technologiebedrijven te creëren.

Risicobeheersing
Wij investeren in verschillende stadia van de ontwikkeling van bedrijven (van risicokapitaal in de beginfase tot buy-outs) om de blootstelling aan de economische cyclus te beperken. Door directe en fondsbeleggingen te combineren, kunnen we het risico om in één naam te beleggen, beperken.

[1] Gartner via Vista Equity Partners
[2] Internet World Stats, gegevens van juni 2019
[3] Pitchbook, Q2 2018 Pitchbook-NVCA Venture Monitor via Vista Equity Partners
[4] “The impact of private equity buyouts on productivity and jobs”, augustus 2020
[5] Capital IQ

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  30-10-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over bizz com

Brussel
03-12-2020

After a tumultuous year and with significant uncertainty ahead, William Davies, Chief Investment Officer, EMEA at Columbia Threadneedle Investments, outlines his outlook for 2021.Covid-19: the search for a mass vaccine nears its endWhen the coronavirus first hit, our research work was focused on its potential spread, because that had impacts at a corporate level as well as a personal one, from...


Meer info

bizz com
Brussel
02-12-2020

Aandelen, commodity’s en bedrijfsobligaties hielden duizelingwekkende rally’s naar het einde van de maand november.Door Enrique Diaz-Alvarez, Chief Risk Officer.Beleggers zijn optimistisch over de ontwikkelingen rond coronavaccins, maken zich nauwelijks nog zorgen over de machtsoverdracht aan de gekozen president Biden en hebben er vertrouwen in dat het monetaire beleid en het...


Meer info

bizz com
Antwerpen
02-12-2020

Dankzij de gloednieuwe samenwerking tussen PMV/z-Waarborgen en Look&Fin kunnen kmo's en particuliere investeerders in Vlaanderen via het crowdlendingplatform genieten van de voordelen van deze gewestelijke maatregel.Look&Fin en PMV/z-Waarborgen, een dochteronderneming van Participatiemaatschappij Vlaanderen nv (PMV), hebben zonet een partnerschap gesloten om ondernemers die op zoek...


Meer info

bizz com
Brussel
01-12-2020

De toonaangevende Europese fintechs Cobase en Ebury kondigen vandaag een samenwerking aan die de FX-diensten van Ebury openstelt ophet Cobase multi-bankingplatform.Cobase, een innovatieve leider in cloud-based multibancaire oplossingen voor bedrijven, zal zijn corporate treasury-klanten FX diensten aanbieden van Ebury. Ebury, een toonaangevende FinTech ondersteund door Santander Bank, is...


Meer info

bizz comAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het