Buurderij in MaaseikMaaseik heeft ook zijn eigen buurderij. Iedere zaterdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur op de Bosstraat.

Buurderijen zijn een recent verschijnsel in Vlaanderen. In Frankrijk bestaat het concept al langer en sinds kort dienen zich de eerste buurderijen ook aan in Nederland. Het principe is eenvoudig. Je bestelt wekelijks via een website voedingsproducten en op een afgesproken tijdstip komen producenten en consumenten bij elkaar. Dat kan in een korte tijdspanne zodat de producent - meestal een boer - weer aan het werk kan op het veld of in de hoeve.

Maaseik gaat nog een stap verder. Door het mogelijk te maken dat stoere boeren en dappere ambachtslieden - naast het aanbieden van producten via de website van Lekker Lokaal - hun koopwaar ook ter plaatse kunnen slijten. Daar is een goede reden voor.

De buurderij van Maaseik, ligt pal op de winkelstraat in de binnenstad. Ook daar is een goede reden voor. Het concept van een buurderij wordt immers aangewend voor het invullen van een leegstaande hal en moet zorgen voor meer beweging en beleving op de winkelstraat. Dit alles om de leegstand in de winkelstraat te milderen.

Vandaar dat verkoop ter plaatse nodig is. Voorbijgangers hebben weinig aan een klassieke buurderij.

De combinatie van een buurderij in een winkelstraat met mogelijkheid tot rechtstreekse verkoop, heeft wel een keerzijde. Mensen kunnen niet onbeperkt op en aan rijden. Dat kan maar gedurende een bepaald deel van de dag en vandaar de keuze voor een zaterdagmorgen tussen 10.00 en 12.00 uur in Maaseik. Daar waar een klassieke buurderij eerder in de late namiddag of de vroege avond opent.

De lokale markt in Maaseik, opende onder grote belangstelling op zaterdag 4 mei en blijft in eerste instantie wekelijks open tot het najaar. Tegen dan zal worden geëvalueerd of een overbrugging van de winter haalbaar is. Dat is meteen een nieuwe uitdaging waar men in Maaseik voorstaat en een nadeel ten overstaan van een klassieke buurderij. Die vindt gewoon plaats ongeacht het seizoen wat voor de organisatie van de Maaseiker lokale markt moeilijker ligt. Zij gaat door in een hal zonder verwarming en met openstaande poort waardoor een extra engagement nodig is van de deelnemende producenten.

De reacties van de consument de eerstkomende maanden zal beslissend zijn. Niet alleen met het oog op het overwinteren, ook met betrekking tot het voortbestaan van het project na de winterperiode. De lokale markt staat of valt immers met het engagement van de deelnemers. Zowel langs de zijde van de producent als de consument.

De opening was alvast veelbelovend. Het komt erop aan om de ingeslagen weg verder te zetten en de interesse bij de mensen aan te wakkeren.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
Peter De Bruyn
 
Op:  15-05-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Foto's of rechten van een artikel bestellen!

Wil je een bericht of één of meerdere foto's bestellen zonder watermerk? Géén probleem, wij kunnen ze je aanbieden!

Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 


AdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het