1 op de 3 starters in 2019 vrijgesteld van sociale bijdrageOp twee jaar tijd besparen 7,5% meer startende vennootschappen 1.000 euro aan sociale bijdrage

Vandaag betaalt 30% van de vennootschappen jonger dan drie jaar in België geen sociale bijdrage. Dat percentage is de laatste twee jaar alleen maar gestegen: van ruim 1 op de 5 startende vennootschappen in 2017 die vrijgesteld waren van sociale bijdragen, was dat in 2018 al 1 op de 4 en in 2019 liep hun aantal zelfs op tot 1 op de 3 starters. De starters besparen door de vrijstelling de eerste drie jaar van hun activiteiten jaarlijks 347,50 euro of zo’n 1.000 euro in totaal. Dat blijkt uit cijfers van hr-dienstenbedrijf ACERTA. Het stijgende succes is toe te schrijven aan twee redenen. Eén: niet meer enkel handelsondernemingen, maar alle inschrijvingsplichtige ondernemingen kunnen sinds 1 november 2018 genieten van de vrijstelling van de sociale bijdrage. En twee: zelfstandigen starten hun activiteit vaker meteen als vennootschap, waardoor ze steeds vaker aan de driejaarregel voldoen.

 

Vrijstelling ook voor niet-handelsondernemingen

Op 1 november 2018 werd het ondernemingsrecht in België hervormd. Waar voordien alleen handelsondernemingen een vrijstelling op hun sociale bijdrage konden vragen, kunnen voortaan alle ondernemingen met inschrijfplicht in de kruispuntbank genieten van de vrijstelling. Die versoepeling valt duidelijk in de smaak bij de starters in ons land. De cijfers van ACERTA laten een stijging van het aantal vrijstellingen van de sociale bijdrage zien, met een sprongetje vanaf november 2018.

Annelies Van den Bosch, domeinexpert Acerta Starters & Zelfstandigen: “Starten als zelfstandige is een serieuze investering, van zowel tijd als middelen. Alle beetjes die deze investering verlichten, zijn dan ook welkom. Een van de maatregelen die daaraan tegemoetkomen, is de mogelijke vrijstelling van sociale bijdrage voor vennootschappen in het jaar van de oprichting en in de twee daaropvolgende jaren. De versoepeling kent een stijgend succes. Ging het in november 2017 nog over 22,33% van de vennootschappen die een vrijstelling van de sociale bijdrage kreeg, was dat in november 2018 al 25,27% en ondertussen, bij de laatste meting in oktober 2019, noteerden we vrijstellingen voor 29,86% van de starters.”

 

Meteen starten als vennootschap gunstig voor vrijstelling

Maar de toename van het aantal ondernemingen met vrijstelling van sociale bijdrage is niet alleen te danken aan het verbreden van de doelgroep. Wijzigingen aan de modaliteiten van de verschillende vennootschapsvormen hebben vennootschappen toegankelijker gemaakt. Zelfstandigen starten daarom vandaag sneller met een vennootschap en slaan makkelijker het stadium van eenmanszaak over. Dat zorgt ervoor dat steeds meer vennootschappen in aanmerking komen voor de vrijstelling van sociale bijdrage.

Annelies Van den Bosch: “Heel wat zelfstandigen startten vroeger eerst met een eenmanszaak. Het kon dan gebeuren dat ze de kans op vrijstelling bij de overstap naar een onderneming al hadden verspeeld. Wie als zaakvoerder langer dan drie jaar zelfstandige is, kan met een nieuwe vennootschap namelijk geen aanspraak meer maken op de vrijstelling. Door meteen als zelfstandige in een vennootschap starten, lopen ze de vrijstelling niet meer mis.”

 

Waar vrijstelling een optie is, is ze meestal ook een feit

Voor de meeste startende ondernemingen is de vennootschapsbijdrage niet zo een hoog bedrag. Voor starters gaat het om een minimumbijdrage van 347,50 euro. Het is een vennootschapsbijdrage, en betekent wel een extra kost voor zelfstandigen waar ze niet meteen iets voor terugkrijgen. Die vennootschapsbijdrage staat meteen vermeld op het aansluitingsformulier van iemand die als zelfstandige wil starten.

Annelies Van den Bosch: “ Hoewel de vennootschapsbijdrage geen hoge kost is voor wie vandaag als zelfstandige wil starten, kaart je de mogelijke vrijstelling toch best meteen aan bij je sociale verzekeringsfonds of boekhouder. Je mag er dan vrijwel zeker van zijn dat als je aanspraak maakt op de vrijstelling, je die vrijstelling ook krijgt. En alle beetjes helpen als starter. Ook dat verklaart het stijgende succes van deze tegemoetkoming.”


Over de cijfers
De analyse en conclusies gebeurden op basis van de gegevens van 280.000 zelfstandigen.

 

 

ABOUT THE COMPANY

ACERTA is als hr-dienstengroep in België gespecialiseerd in het advies, de informatisering en de verwerking van administratieve processen rond loonverwerking, sociale zekerheid, kinderbijslag, vestigingsformaliteiten en de professionalisering van het hr-beleid. De groep ondersteunt ondernemers en organisaties in elke groeifase en bij elk hr-proces. De kracht van mensen, daar draait het om bij ACERTA. ACERTA wil zijn mensen optimaal inzetten om zo het menselijk kapitaal van ondernemingen te optimaliseren. Daarbij is ACERTA een partner voor starters, zelfstandigen en vrije beroepen, kmo’s en hr-professionals in privéondernemingen en overheidsinstellingen.

ACERTA telt meer dan 1400 medewerkers, verdeeld over 28 kantoren in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. De groep kende in 2019 een omzet van ruim 196 miljoen euro tot nu toe. Meer dan 1 starter op 5 passeert effectief langs ACERTA’s ondernemingsloketten.

​  
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  19-01-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over PRpro

Diest
20-02-2020

De pediatrieafdeling van het Algemeen ZIekenhuis Diest heeft een nieuw speeltuig voor haar patiëntjes: een elektrische Volvo cabrio op kindermaat. De kinderen kunnen zich met de auto door de afdeling begeven en hun ziekenhuisverblijf wordt meteen een stuk aangenamer.De pediatrieafdeling van het Algemeen ZIekenhuis Diest is een elektrische bedrijfswagen rijker met de nieuwe Volvo S90. De...


Meer info

PRpro
Zaventem
20-02-2020

De optimalisatiestudie van Zaventem-Zuid is klaar en het masterplan kan uitgevoerd worden. Hiermee kan Zaventem-Zuid de stap zetten naar een duurzame bedrijvenzone die klaar is voor de toekomst. Mobiliteitsoplossingen, meer groen en een betere samenwerking zijn de rode draad doorheen de plannen.In de gemeente Zaventem zijn heel wat bedrijven gevestigd op hoofdzakelijk verouderde...


Meer info

PRpro
Dendermonde
18-02-2020

In augustus 2020 gaan de Regie der Gebouwen, de vastgoedbeheerder van de federale staat, en het consortium BAM PPP van start met de bouw van de nieuwe gevangenis in Dendermonde. Context van het projectDe gevangenis wordt gerealiseerd via een “DBFM-procedure”, waarbij “DBFM” staat voor Design, Build, Finance en Maintain. Het gaat om een publiek-private samenwerking, waarbij...


Meer info

PRpro
Brussel
18-02-2020

De wedstrijd “Gekozen Product van het Jaar” wordt in België sinds 12 jaar georganiseerd met de bedoeling productinnovatie in de kijker te plaatsen. Consumenten wordt daarbij gevraagd om de in hun ogen meest innoverende of nuttige nieuwkomers te verkiezen. De voorbije 5 jaar kwam deze wedstrijd op de Belgische markt in een heuse stroomversnelling terecht.Het logo Gekozen Product...


Meer info

PRproAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het