Reactie heisa over het kunstgrasveld van STVV Sint-TruidenReactie op artikel HLN Pro League overweegt verbod op kunstgras, Duchâtelet ‘not amused’.

Sint-Niklaas 27/2/2019 - Bij Domo Sports Grass begrijpen we de heisa rond het kunstgrasveld van STVV Sint-Truiden niet. Kunstgras staat onder zeer strikte begeleiding van FIFA waarbij het veld gedurende het ganse seizoen dient te voldoen aan vooropgestelde normen.

Om haar normen op te stellen nam FIFA als referentiepunt een natuurgrasveld in de maand mei – omdat het veld dan in de best mogelijke staat bevindt - en liet hiervoor meer dan 40 testen uitvoeren op gekende Europese stadiumvelden. Bij deze testen werd zowel de interactie van de speler ten opzichte van het veld gemeten, alsook de interactie van de bal met het veld, zoals:
- Balrol
- Balbots
- Shockabsorptie
- Torsie van de voet en knie
- Slidingvriendelijkheid
- ...


Het veld van STVV Sint-Truiden voldoet jaar na jaar aan de vooropgestelde FIFA normen en ondergaat jaarlijks de FIFA certificering door een geaccrediteerd sportlabo, behorend tot Universiteit Gent.


In tegenstelling tot kunstgras bestaan er geen speltechnische normen voor natuurgras en dienen er geen jaarlijkse certificeringen plaats te vinden. Bij Domo Sports Grass zijn we overtuigd dat de meeste natuurgrasvelden in de Belgische stadia niet zouden voldoen aan het referentieveld dat FIFA gebruikte om haar normen op te stellen.
In het artikel van HLN verwijst Philippe Clement dat wedstrijden op een synthetisch veld altijd belastend zouden zijn voor de pezen en gewrichten. Medische en biomechanische studies van FIFA tonen aan dat totaal risico op kwetsuren op kunstgras gelijk is met natuurgras.


Topclubs zoals FC Barcelona, Real Madrid, FC Bayern München slagen er wel in om met hun natuurgrasvelden de FIFA normen te behalen. Hiervoor dienen deze topclubs tot 3 keer per jaar hun natuurgras velden te vervangen. Daarnaast hebben ze hiervoor onderhoudsploegen tot 8 personen fulltime in dienst om het veld in topconditie te houden, wat naar Belgische normen onbetaalbaar is.


Regelmatig wordt STVV Sint-Truiden beticht van “competitievervalsing” door andere clubs omdat het kunstgras STVV een thuisvoordeel zou bezorgen. Veel ploegen in de Jupiler Pro League genieten van een “thuisvoordeel”, maar ligt dit aan het feit dat ze op een eigen veld spelen, voor eigen publiek spelen, ... ?

Links
- Artikel FIFA: https://www.fifa.com/womensworldcup/news/ekstrand-the-total-risk-of-injury-is-the-same-on-football-turf-as-it-i-2472281
- Studie Dr. Jan Ekstrand: http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:407144/FULLTEXT01.pdf

Domo® Sports Grass 
Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Wil je gratis sportnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over inVlaanderen

Antwerpen
11-04-2020

Steun onze lokale ondernemers, koop Belgisch. Wenst u ook meer lokale steun ? Klik hier Ondernemers uit alle sectoren kunnen zich op inVlaanderen.be gratis aanmelden!Via uw persoonlijk account "Mijn onderneming" kunt u uw bedrijfspagina vervolledigen, zo bent u zonder kosten bereikbaar. Wilt u ook uw steentje bijdragen? Dit kanForward dan dit berichtje naar enkele bevriende...


Meer info

inVlaanderen
Antwerpen
+3
29-03-2020

Als teken van hoop en digitale dankbetuiging aan alle coronahelden wil ik onze lokale ondernemers en gemeenten/steden inVlaanderen oproepen om hun dankbaarheid ook op de hoofdpagina van hun eigen website kenbaar te maken. Idem zoal wij dit deden. Tegelijkertijd willen we een warme oproep starten, want zonder hun zal het leven er heel anders uitzien! ‘ Denk lokaal, steun onze horeca- en...


Meer info

inVlaanderen
Meer
02-03-2020

Fanfare ‘De Eendracht’ van Meer nodigt iedereen uit op haar jaarlijks lenteconcert op ZATERDAG 21 MAART 2020 OM 20.00 UUR in de refter van de lagere school, Terbeeksestraat 6 te Meer.Tijdens deze concertavond wordt onder leiding van dirigent Marleen Proost een aangenaam muzikaal programma vertolkt, waarin iedereen ongetwijfeld zijn gading zal kunnen vinden.Iedereen is van harte welkom...


Meer info

inVlaanderenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het