Bouwbedrijf Juri finaliseert unieke totaalreconstructie herenhuis op Sint-Annaplein in GentProject ‘Anna’ vormt huzarenstukje in herstel onroerend erfgoed

Donderdag 10 december 2020 — Gent – Deze maand wordt de laatste hand gelegd aan de totale heropbouw van enkele verloren gegane herenhuizen op het Sint-Annaplein in het stadscentrum van Gent. Bouwbedrijf Juri sloeg hiervoor de handen in elkaar met de dienst Onroerend Erfgoed om de neoclassicistische gebouwen in ere te herstellen. Dergelijke totaalreconstructie van een historisch herenhuis is uiterst zeldzaam in België. De architecten en uitvoerders van Juri hadden ruim 1 jaar nodig om het pand, dat een symbiose vormt tussen oude pracht en modern wonen, herop te bouwen. ‘Anna’ is nog op zoek naar nieuwe bewoners en handelaars, die op zoek zijn naar een karaktervolle en inspirerende woonst of kantoor op deze unieke locatie.

In de negentiende eeuw vormde het Sint-Annaplein met haar statige herenhuizen een bruisende buurt in Gent. Op de hoek met de Filips Van Arteveldestraat pronkten drie aanleunende woningen, gebouwd in neoclassicistische stijl, inclusief prachtig bepleisterde gevels. Ondanks hun architecturale en historische waarde kwamen deze gebouwen in verval, tot ze in 1980 niet langer bewoonbaar waren en volledig werden gesloopt. Bouwbedrijf Juri deed beroep op de archieven van de dienst Onroerend Erfgoed voor een totale reconstructie van dit Gentse stadsgezicht. “De gebouwen op het Sint-Annaplein waren geïnventariseerd, waardoor Onroerend Erfgoed over uitvoerig archiefmateriaal beschikte,” vertelt Sam De Bock, bestuurder bij Juri. “Dit materiaal gebruikten de architecten en bouwvakkers van Juri om tot een volledige heropbouw van het pand te komen, wat veel ingewikkelder is dan een restauratie, aangezien het gebouw vanaf nul moest worden gereconstrueerd.

Oud en nieuw ontmoeten elkaar
Om het gebouw in haar oorspronkelijkheid te herstellen, werkte het bouwbedrijf samen met werfleidend architect Antoon Demuynck, en ontwerper-architect Willy Verstraete van Arrow architecten, die ook het Marriott Hotel op de Korenlei ontwierp. “Het was voor mij een grote eer om mee te werken aan de reconstructie van dit stukje geschiedenis,” vertelt architect Willy Verstraete. “Naast het archief- en fotomateriaal maakten we gebruik van de nog aanwezige kelderfunderingsmuren om opmetingen te doen. De huidige façades vormen een perfecte reconstructie van de oude gevels, hetgeen uiterst zeldzaam is in België. Het was voor ons allen een grote uitdaging om het gebouw zo precies mogelijk herop te bouwen en daarnaast ook rekening te houden met de moderne woonvereisten.”

Flexibele invulling van het pand
Aangezien het hier gaat om een totale reconstructie, voldoet het gebouw aan alle huidig geldende energieprestatieregelgevingen. De precieze invulling van het pand is nog flexibel in te vullen maar het staat vast dat het een mix betreft tussen residentiële en kantoorruimtes. “Momenteel hebben we in het plan ruimte voorzien voor drie handelszaken en zes appartementen. Deze staan echter nog in ruwbouw en kunnen dus flexibel worden omgevormd. We nodigen de toekomstige eigenaars dan ook uit om creatief om te springen met de invulling die ze willen geven aan dit prachtig stadsgezicht,” licht Sam De Bock toe.

Architecturale parel op het werk
Bouwbedrijf Juri ziet project ‘Anna’ als de parel op hun werk. “Onze architecten en uitvoerders hebben ruim 1 jaar gewerkt om deze totale reconstructie tot een goed einde te brengen. Anna is een uniek project in de ware zin van het woord. Het daagde ons uit om al onze kennis en kunde in te zetten om dit oud meesterwerk weer tot leven te brengen. En het resultaat mag er wezen,” besluit Sam De Bock.

Geïnteresseerde kopers in dit unieke project kunnen contact opnemen met Michel Maes, zaakvoerder van immokantoor Huyzen via michel@huyzen.be.

 

Over Juri
Bouwbedrijf Juri werd in 1985 opgericht door Juliaan De Bock, die zijn passie en gedrevenheid steeds ten volle benutte om klanten een luisterend oor te bieden en hen zo goed mogelijk te begeleiden bij hun projecten. Vandaag de dag leeft deze bedrijfscultuur verder met de jonge generatie aan het roer. Juri staat bekend als een betrouwbare, solide aannemer. Het bewijs zijn de talrijke burgerlijke en industriële bouwprojecten die ze over heel Vlaanderen realiseren. Van kleinschaligere, complexe renovaties, tot de realisatie van een volledig nieuwe stadskern. Met meer dan 160 werknemers en een omzet van om en bij de 70 miljoen euro behoort Juri tot de top 5 van Belgische groeibedrijven binnen de bouwsector.

 

Berichtgever: Ruth Vervaet   wavemakers.eu
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  10-12-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over PRpress

Eeklo
05-03-2021

Natuurpunt en Partners Meetjesland vzw heeft de publicatie ‘Verken de Meetjeslandse natuurgebieden van Natuurpunt’ uitgebracht.In deze brochure stelt de vereniging 14 toegankelijke natuurgebieden voor. Lockdown als aanleidingDe laatste jaren, en zeker sinds de eerste lockdown in maart 2020, ziet Natuurpunt een spectaculaire stijging van het aantal bezoekers in haar natuurgebieden....


Meer info

PRpress
Assenede
05-03-2021

Een overzicht van alle toegankelijke Natuurpunt-gebieden in het Meetjesland, een mooier lentecadeau voor 2021 konden we niet bedenken!Klik op de afbeelding en laat je inspireren.Veel leesplezier.


Meer info

PRpress
Hechtel - Eksel
05-03-2021

Klik op de afbeelding en laat je inspireren.Veel leesplezier.


Meer info

PRpress
Zonder gemeente
05-03-2021

De World Photography Organization heeft de finalisten en fotografen bekend gemaakt voor de Professional wedstrijd van de Sony World Photography Awards 2021. Bij de genomineerde fotografen staan twee Belgen op de shortlist. Wesley Dombrecht uit Dentergem dingt mee naar de award in de categorie Stilleven, terwijl Arvind Jayashankar uit Brussel genomineerd is in de categorie Architectuur. Ze maken...


Meer info

PRpressAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het