Hoogste verdieping van de Astor-toren in gebruik - Room with a viewAstor vzw heeft haar eerste bewoner verwelkomd op het tiende verdiep van de zorgtoren van het Pilootproject Klein Veldekens.  Het verdiep bevat een kleinschalige groepswoning van het woonzorgcentrum en biedt een panoramisch uitzicht op de stad Geel en de groene Kempen.  Astor maakt hiermee een statement van formaat : de beste plaats voor de zwakste personen.

 

Traditioneel is het hoogste verdiep voorbehouden aan de meest luxueuze appartementen of een exclusieve penthouse. Dit is bij Astor niet zo. Op de twee hoogste verdiepen is telkens een kleinschalige groepswoning voorzien voor acht bewoners van het woonzorgcentrum Klein Veldekens, met leefkeuken, living én een groot buitenterras.  Het was een doelbewuste keuze : “personen met de hoogste behoefte aan zorg en ondersteuning, zijn het minst mobiel, en dus het meest afhankelijk van familie en vrienden voor bezoek of om samen activiteiten te doen.  Het uitzicht is werkelijk fenomenaal en biedt dat beetje extra om wat vaker langs te komen”.  Tegelijk is voor sommige bewoners een prikkelarme omgeving nodig.  Op de hoogste verdiepen zijn de omgevingsgeluiden en de bewegingen van de begane grond niet aanwezig en leunt het buitenzicht sterk aan bij de natuur : de groene horizonten en de lucht zijn alom tegenwoordig.

 

Astor heeft zes kleinschalige groepswoningen in het pilootproject Zorgvernieuwing in Geel.  Bewoners kunnen kiezen voor een assistentiewoning, waar ze – ook met partner - kunnen blijven wonen, zelfs al is één van beiden zwaar zorgbehoevend en ingeschreven in het woonzorgcentrum.  Dit is één van de sterke punten van het project : wonen staat voorop, de zorg past zich aan.  Voor sommige bewoners is een groepswoning beter.  Deze groepswoningen zijn steeds kleinschalig en verspreid over elk van de drie blokken.  Indien het voor het welzijn van de bewoner beter is te verhuizen naar een groepswoning, blijft deze bewoner steeds in de eigen vertrouwde omgeving, met de vertrouwde zorgverleners.

 

In de opstartfase zijn eerst de lagere gebouwen in gebruik genomen.  De groepswoningen bevinden er zich op de begane grond en het eerste verdiep.  Vanuit dezelfde overweging : de beste locaties voor de zwakste bewoners.  Deze groepswoningen hebben een grote nabijheid en passage ten opzichte van de brasserie, het dienstencentrum, de kinderopvang, de passanten.  Er is voortdurend wat te beleven.  Ook voor Astor was het beter om hier haar vernieuwende werking op te starten en de zorgverlening op punt te stellen.  Deze fase is nu achter de rug. 

 

Door het succes van het project zijn de groepswoningen in de lagere gebouwen reeds volzet, en werd einde vorig jaar een wachtlijst opgesteld voor de groepswoningen in hoogste verdiepen van de toren.  Vandaag kon Astor er al de eerste bewoner verwelkomen.

 

A bath with a view….

 

Het wonen, een nieuwe thuis, een aangename plaats om te leven : het vertaalt zich bij Astor in een architecturaal mooie omgeving, met ruime en zonnige woningen waar alle uiterlijke attributen van zorg geweerd zijn.  Geen verpleeglokaal, geen rondslingerende tilliften, medicijnkarren of computers.  Vrijheid en autonomie voor bewoners, en maximaal inzetten op het welzijn. 

 

Voor personen met een hoge zorgbehoefte is persoonlijke hygiëne bijzonder belangrijk.  Vaak zijn deze personen zelf niet langer in staat om zich te wassen, en daarom is er een centrale badkamer, met hoog-laagbad en douche, en alle hulpmiddelen om de personen veilig en zorgvuldig te verzorgen.  De verleiding is groot om deze centrale badkamer ‘weg te stoppen’ in een binnenruimte, zonder ramen en buitenlicht, alsof het een plaats is voor louter technische handelingen.  Ook hier maakt Astor andere keuzes.  De badkamers op de verdiepen zijn gelegen aan de buitenzijde, ruim en zonnig, net zoals een flat.  Op het tiende verdiep geeft dit een totaal andere dimensie aan “een bad nemen”.  A bath with a view…  

 

 

Berichtgever: Ellen Deswert  astorvzw.be
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  20-01-2021

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over PRpress

Eeklo
05-03-2021

Natuurpunt en Partners Meetjesland vzw heeft de publicatie ‘Verken de Meetjeslandse natuurgebieden van Natuurpunt’ uitgebracht.In deze brochure stelt de vereniging 14 toegankelijke natuurgebieden voor. Lockdown als aanleidingDe laatste jaren, en zeker sinds de eerste lockdown in maart 2020, ziet Natuurpunt een spectaculaire stijging van het aantal bezoekers in haar natuurgebieden....


Meer info

PRpress
Assenede
05-03-2021

Een overzicht van alle toegankelijke Natuurpunt-gebieden in het Meetjesland, een mooier lentecadeau voor 2021 konden we niet bedenken!Klik op de afbeelding en laat je inspireren.Veel leesplezier.


Meer info

PRpress
Hechtel - Eksel
05-03-2021

Klik op de afbeelding en laat je inspireren.Veel leesplezier.


Meer info

PRpress
Zonder gemeente
05-03-2021

De World Photography Organization heeft de finalisten en fotografen bekend gemaakt voor de Professional wedstrijd van de Sony World Photography Awards 2021. Bij de genomineerde fotografen staan twee Belgen op de shortlist. Wesley Dombrecht uit Dentergem dingt mee naar de award in de categorie Stilleven, terwijl Arvind Jayashankar uit Brussel genomineerd is in de categorie Architectuur. Ze maken...


Meer info

PRpressAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het