Geen restaurantgasten, geen vuile servettenOp zondag 18 oktober werden de bijkomende steunmaatregelen die samengaan met de verplichte sluiting van de horeca voor het eerst besproken met ‘de getroffen sectoren’. Opmerkelijk genoeg was de Federatie van de Belgische Textielverzorging niet uitgenodigd voor deze gesprekken. Het lijkt er dan ook sterk op dat de horecawasserijen OPNIEUW vergeten zullen worden

Wat intussen uitlekte over de voorwaarden om beroep te kunnen doen op deze crisisenveloppe, stemt deze ondernemers alvast niet vrolijk. Het ziet er naar uit dat ze overal tussen de mazen van het reddingsnet zullen vallen.

NOCHTANS WORDEN DEZE TEXTIELVERZORGERS EVEN ZWAAR, EN VAAK ZELFS ZWAARDER, GETROFFEN DAN VELE RESTAURANTS DIE DE DEUREN MOETEN SLUITEN.

  • Geen restaurantgasten, dat betekent ook: geen vuile tafellakens, servetten en koksvesten.
  • De wasserijen die uitsluitend voor restaurants en feestlocaties werken, vallen gedurende minimaal één maand terug op nul procent omzet. Nog maar eens. Voor hen geen mogelijkheid om uit te wijken naar afhaalgerechten.
  • De horecawasserijen die zowel voor restaurants als hotels het textiel reinigen, werden de voorbije maanden permanent met een sterke omzetdaling geconfronteerd, omdat toeristen en zakenreizigers nog steeds wegblijven uit hotels. Nu krijgen ze een bijkomende slag te verwerken.
  • De droogkuiszaken die gedeeltelijk afhankelijk zijn van het wasgoed van restaurants, zien niet alleen daar hun klandizie tijdelijk wegvallen. Ook de verplichting om thuis te werken treft hen. Veel minder kostuums, mantelpakjes, hemden om te reinigen en strijken.
  • Het wegvallen van feesten - geen chique jurken, maatpakken enz. -, evenementen en de beperkingen in de cultuursector, resulteren eveneens in een flinke daling van de tonnages wasgoed.


Al deze ondernemers konden de voorbije 7,5 maanden slechts overleven dankzij de tomeloze inzet van de eigenaars en hun medewerkers. En door enerzijds geplande investeringen uit te stellen of te cancelen en anderzijds de spaarcenten aan te spreken.
Een tweede periode van minimale omzet, zullen ze niet overleven zonder de nodige steun.

De Federatie van de Belgische Textielverzorging, die duizenden jobs vertegenwoordigt – daaronder een hoog aandeel (alleenstaande) vrouwen met kinderen, allochtonen en kortgeschoolden – eist dan ook op korte termijn:

  • Een uitnodiging om onze eigen standpunten te verdedigen binnen de aanstaande vergaderingen over bijkomende steunmaatregelen.
  • Een gelijkschakeling van onze typische horecawasserijen met de uitbaters van cafés en restaurants, in het kader van de nieuwe steunmaatregelen. Zowel qua omvang van de toegezegde steun, als wat toegang tot dit steunpakket betreft.
  • De nodige steun voor alle andere textielverzorgers op wie de nieuwe maatregelen een negatieve impact hebben.
  • Minimaal een concrete toezegging dat de overheid deze textielverzorgingsbedrijven niet in de kou zal laten staan, zodat ze de komende sombere wintermaanden door kunnen komen.


 

ABOUT THE COMPANY

De Federatie van de Belgische Textielverzorging vzw, afgekort FBT, is een federale, overkoepelende beroepsvereniging die een 400-tal leden vertegenwoordigt die aan textielverzorging doen, in de ruimste zin van het woord: industriële wasserijen, textielservices, droogkuiszaken, natreiniging, strijkdiensten, wassalons, leasing van sanitaire producten, verhuur van antistofmatten, ….
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  19-10-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over PRpro

Brussel
26-11-2020

Dringend performante totaalaanpak van viruscontrole nodig om jojo-economie te voorkomen Volgens nieuwe ramingen van Voka zal onze economie in het vierde kwartaal van 2020 opnieuw een zware terugval van 4,5% van het BBP kennen.“De double dip of W-curve is een feit, we gaan opnieuw fel achteruit en deze jojo-beweging dreigt onze economie helemaal te ontwrichten. Daarom moeten we nu al klaar...


Meer info

PRpro
Brussel
26-11-2020

De dreiging voor burn-outs was voor de coronacrisis al een brandend actueel probleem. De Belgische arbeidsmarkt is een slechte leerling op vlak van stress, psychisch welzijn en work-life balance. Dankzij de intrede van COVID-19 op de arbeidsmarkt is de situatie zelfs verslechterd. Dat blijkt uit de eerste studie1 van HR-bedrijf, PRR-consultancy, door middel van een bevraging bij 300...


Meer info

PRpro
Brussel
23-11-2020

In het Oost-Vlaamse Assenede produceert ECA sinds juli chirurgische mondmaskers. Daarvoor zette het Belgische autobekledingsbedrijf een volledig nieuwe afdeling op. Het investeerde in een technologisch innovatief machinepark waarmee het jaarlijks tot 190 miljoen mondmaskers type II en IIR kan maken. ECA was een van de eerste in België die het Europese EN14683: 2019 certificaat kreeg en de...


Meer info

PRpro
Brussel
23-11-2020

Bpost is vandaag met extra maatregelen gekomen om de enorm drukke periode door te komen op een klantvriendelijke manier. Dat deden ze op vraag van minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter, na hun eerdere maatregelen vrijdag waarbij sommige klanten en winkeliers niet zeker zouden zijn dat hun pakjes thuis geleverd zouden worden. 'Ik ben blij dat bpost naar de terechte bezorgdheden...


Meer info

PRproAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het